NIEUWSachterstanden ind

‘Bijzonder pijnlijk’: bijna de helft van de achterstallige asielaanvragen doorgeschoven naar volgend jaar

Staatssecretaris Broekers-Knol (Asiel) kan haar belofte om voor het einde van dit jaar 15 duizend achterstallige asielaanvragen af te handelen niet waarmaken. Bijna de helft van de aanvragen wordt doorgeschoven naar volgend jaar, laat ze weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid). Beeld ANP
Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid).Beeld ANP

De staatssecretaris noemt de gevolgen van de vertraging voor de groep wachtende asielzoekers ‘bijzonder pijnlijk’. De asielzoekers - die soms al meer dan twee jaar wachten in azc’s - zijn donderdag per brief op de hoogte gesteld van het uitblijven van een beslissing over hun asielaanvraag.

De achterstanden zijn het gevolg van forse politieke bezuinigingen op de Immigratie- en Naturalisatiedienst in 2017. Om de groeiende stapel onbehandelde asieldossiers het hoofd te kunnen bieden, richtte Broekers-Knol dit voorjaar een speciale Taskforce in. Het doel was om nog voor het einde van dit jaar 15 duizend aanvragen weg te werken. Dit lukt niet, blijkt nu: zeker 7.000 zaken worden doorgeschoven naar volgend jaar.

Coronacrisis

De staatssecretaris wijt dit onder meer aan de coronacrisis. Hierdoor konden asielzoekers een tijdlang niet worden gehoord. Ook kostte het veel inspanning om de gebouwen waar de Taskforce in zetelt coronaproof te maken en te voorzien van een snelle en beveiligde wifi-verbinding. Daarnaast duurde het langer dan gedacht om nieuwe medewerkers van de Taskforce op te leiden.

De Volkskrant schreef in september al dat de Taskforce gebukt gaat onder bestuurlijke chaos. Medewerkers zaten door het gebrek aan planning op handen. Ze kregen van hun leidinggevenden het advies om de tijd te doden met het kijken van documentaires op Netflix.

De lange wachttijden voor asielzoekers zorgen ervoor dat asielzoekerscentra overvol zitten. Ook kosten de vertragingen de staat veel geld, omdat asielzoekers via een dwangsomregeling compensatie kunnen eisen voor het niet-tijdig reageren op hun aanvraag (waar een wettelijke termijn van zes maanden voor staat).

De regeling is inmiddels afgeschaft voor nieuwe gevallen, maar heeft de staat dit jaar vooralsnog 11,5 miljoen euro gekost. Naar verwachting komt hier nog 32 miljoen euro bij.

Gekmakende onzekerheid

VluchtelingenWerk wijst erop dat asielzoekers door de vertragingen in een ‘gekmakende onzekerheid’ verkeren over achtergebleven familieleden. Die kunnen pas na afhandeling van de asielprocedure naar Nederland worden gehaald. De belangenorganisatie voor vluchtelingen wijt de ‘zoveelste mislukte poging om de problemen bij de IND aan te pakken’ aan een ‘groot gebrek aan regie’ van de staatssecretaris.

Chaos bij IND-taskforce die achterstallige asielaanvragen moet wegwerken
Vier medewerkers van de dit jaar speciaal opgerichte taskforce die in opdracht van immigratiedienst IND duizenden asielaanvragen moet wegwerken, doen een boekje open. Organisatorisch is het een chaos, medewerkers kunnen niks doen. ‘Ik heb vaak gezegd: ik word door u betaald, dus geef me dan ook werk.’

Meer over