Bijtende vrouwenhaat

Mukti was een mooi meisje uit Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. De jongen Dano wilde verkering, maar zij wees hem af....

De 14-jarige Sonja trof hetzelfde lot, juist op Wereldvrouwendag, 8 maart, twee jaar geleden. Haar gezicht is vreselijk verminkt. Dankzij behandeling in Spanje kan ze weer zien.

Maandelijks krijgen zo'n acht tot tien vrouwen in Bangladesh door woendende mannen zoutzuur of zwavelzuur in het gezicht geworpen. Een methode die vrijwel alleen in dat land voorkomt. De meeste slachtoffers zijn tussen de 7 en 20 jaar oud.

Fietstaxi-bestuurder Swapon maakte ruzie met de vader van zijn bruid Monira, die 12 is. Hij kreeg haar niet mee. Ook haar gezicht is voor altijd zwaar getekend. Majeda is 17. Haar broer kreeg ruzie over land met buurman Hanif. De buurman verloor het conflict. Majeda kreeg zuur in haar gezicht. Haar oogballen liggen als schaalloze eitjes op haar gezicht. Te erg om te tonen. Tijdens haar behandeling beviel ze van een zoon. Ze kan hem niet zien.

De daders kunnen rekenen op celstraffen van zeven tot veertien jaar. Ze worden echter zelden gearresteerd.

In beperkte mate is er hulp uit het buitenland voor de vrouwen. De Gasseltse wijkverpleegster A. Hoefsloot en de Groningse plastisch chirurg P. Robinson maken dezer weken deel uit van een medische ploeg die in een privé-kliniek in Dhaka tien vrouwen behandelt.

Meer over