'Bijna geen mannen meer in kinderopvang'

Het aantal mannen dat werkzaam is in de kinderopvang is in vijf jaar tijd fors gedaald. Dat meldt BNR woensdag op basis van een steekproef van belangenvereniging Boink.

null Beeld anp
Beeld anp

Van de ongeveer 900 mannen die voor december 2010 op de groep stonden bij kinderen tussen 0 en 4 jaar zijn er nog een paar honderd over. De meeste overgebleven mannen werken nu op de buitenschoolse opvang, met oudere kinderen.

Volgens Boink is de Amsterdamse zedenzaak aanleiding voor de daling. In 2010 werd bekend dat vermoedelijk dertig tot vijftig kinderen slachtoffer waren geworden van seksueel misbruik op kinderdagverblijven Het Hofnarretje en Jenno's Knuffelparadijs in Amsterdam. De hoofdverdachte, Robert M., was werkzaam op beide kinderdagverblijven. M. werd veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging.

Het misbruikdrama wakkerde de achterdocht tegen mannen in kinderdagverblijven aan. 'De aantallen waren al gering, maar het gedoe rondom de zedenzaak heeft wel een negatieve impact gehad', zegt voorzitter Gjalt Jellesma tegen BNR.

Meer over