Bijna explosie in Duitsland in brandend azc in aanbouw

Brandstichters hebben zaterdagochtend in een in aanbouw zijnd asielzoekerscentrum in het Duitse Barsinghausen een explosie willen ontketenen, aldus de lokale brandweer. Brandweerlieden zijn daardoor in ernstig gevaar gebracht.

De brandweer bij het azc Beeld epa
De brandweer bij het azcBeeld epa

De brandstichters hadden in het brandende asielzoekerscentrum enkele gasflessen opengedraaid. De brandweer kon die flessen uit de vuurzee redden en door koeling een ontploffing voorkomen. Volgens de politie bedraagt de schade op de bouwplaats circa 100.000 euro. De brand in het gebouw is aangestoken, constateerde de politie.

Minister-president Stephan Weil (SPD) van Nedersaksen veroordeelde de brandaanslag. 'Ik schaam me ervoor dat zoiets ook bij ons in Nedersaksen steeds weer gebeurt', aldus Weil. In de nabijheid van Barsinghausen wonen relatief veel neo-nazi's.

Protest tegen asielzoeker wordt groter en grimmiger

In Nederland neemt het aantal incidenten wegens onvrede over de komst van asielzoekers toe en worden de protesten bovendien grimmiger. Maandag liep een demonstratie in Heesch uit de hand, er werd onder meer met vuurwerk, stenen en eieren gegooid naar ME'ers. Woensdag ontving de Brabantse gemeente een kogelbrief van tegenstanders die vrezen voor de komst van een asielzoekerscentrum.

Meer over