Bijna alle EU-landen geel reisadvies, wereldwijd neemt vaccinatiekloof tussen arm en rijk toe

De belangrijkste coronacijfers van vrijdag: Steeds minder EU-landen zijn groen op de kaart van het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Nederlandse coronacijfers stabiliseren zich, en de vaccinatiekloof tussen arme en rijke landen neemt verder toe.

Coronabewijs verplicht voor Nederlandse reizigers die terugkeren uit Duitsland of Hongarije

Nederlandse reizigers die terugkeren uit Duitsland moeten vanaf maandag een coronabewijs kunnen laten zien. Omdat het aantal nieuw gemelde coronabesmettingen in Duitsland in augustus snel steeg (hoewel de cijfers relatief nog steeds wat lager zijn dan die in Nederland), kleurt het land geel. Dit geldt ook voor Hongarije. Groene landen zijn er bijna niet meer in de EU. Alleen voor Letland, Polen, Roemenië, Slowakije en Tsjechië ziet het ministerie van Buitenlandse Zaken geen bijzondere risico’s. De rest van de EU is geel, en voor voormalig EU-lid het Verenigd Koninkrijk geldt het devies ‘alleen noodzakelijke reizen’. De VS, Kosovo, Montenegro, de Republiek Noord-Macedonië en Israël gelden vanaf zaterdag als zeerhoogrisicogebied; bij terugkeer in Nederland moeten reizigers verplicht tien dagen in thuisquarantaine. Vanaf maandag moeten zij zich bovendien verplicht laten testen, ook als ze volledig gevaccineerd zijn.

Nederlandse coronacijfers stabiliseren zich

De afgelopen week zijn in Nederland dagelijks gemiddeld 2.499 besmettingen gerapporteerd, 3 procent minder dan de week daarvoor. Het aantal positieve testen schommelt al vier weken rond de 2.500 per dag. De laatste week wordt er wel wat meer getest. Bij gelijkblijvende besmettingscijfers kan dit betekenen dat het virus zich minder snel verspreidt. De ziekenhuisbezetting ligt al weken tussen de 650 en 700. Op vrijdag lagen 655 patiënten vanwege covid-19 in het ziekenhuis, van wie 216 op de intensive care.

In de armste landen blijft de vaccinatiegraad enorm laag, Noord-Korea weigert Chinese vaccins

In de landen met de laagste inkomens zijn minder dan 3 doses vaccin per 100 inwoners toegediend, in de rijkste landen ruim 115 (van de meeste vaccins worden 2 doses toegediend). Uitzonderingen zijn Bhutan en Cambodja. Hier is de vaccinatiegraad wel hoog; in Bhutan dankzij hulp uit India, Cambodja sloot een overeenkomst met China. Noord-Korea weigert deze week een zending van 3 miljoen Chinese Sinovac-vaccins via herverdelingsprogramma Covax. Die prikken moeten gebruikt worden voor landen die het harder nodig hebben, aldus het Koreaanse ministerie van Gezondheid. Gezondheidsexperts speculeren dat Noord-Korea mogelijk deze levering weigert om in aanmerking te komen voor Pfizer of Moderna-vaccins, waarvan de effectiviteit tegen het virus hoger is. Veel rijke landen beginnen dit najaar met het toedienen van derde prikken, ondanks een oproep van het WHO om daarmee te wachten tot ook inwoners van de armste landen gevaccineerd kunnen worden.

Meer over