Bijna alle chemische wapens van Syrië vernietigd

Bijna alle chemische wapens van Syrië zijn vernietigd. Volgens Sigrid Kaag, de Nederlandse speciale coördinator van de vernietigingsmissie van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), is 96 procent van de voorraad ontmanteld. Wel zou ze de Veiligheidsraad van de VN hebben gewezen op afwijkingen in de oorspronkelijke opgave van de voorraad wapens.

Sigrid Kaag, de speciale coördinator van de vernietigingsmissie van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Beeld REUTERS
Sigrid Kaag, de speciale coördinator van de vernietigingsmissie van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).Beeld REUTERS

Volgens Kaag is de OPCW nog met Syrië in gesprek over discrepanties in de Syrische declaraties. Dat heeft de Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power aan de Veiligheidsraad bevestigd. Power zei dat de VS niet alleen bezorgd zijn dat het regime van president Bashar Assad misschien toch nog over chemische wapens kan beschikken, maar ook dat eventuele achtergebleven voorraden in handen kunnen vallen van de jihadistische terreurorganisatie Islamitische Staat, die grote delen van Syrië en Irak heeft veroverd.

'Wij kunnen ons alleen maar voorstellen wat een groep als deze zal doen wanneer zij in het bezit van zo'n wapen zou komen', zei Power.
Volgens Power wil de Veiligheidsraad 'bovenop' de zaak blijven zitten. Zij benadrukte 'dat er nog veel meer werk moet worden gedaan aan het Syrische chemischewapenprogramma'. De internationale gemeenschap 'moet blijven aandringen op het oplossen van alle discrepanties en omissies in de oorspronkelijke opgave van Syrië', zei zij.

Kaag noemde het ontwapeningsproces desondanks 'uniek'. Volgens Kaag worden voorbereidingen getroffen om de laatste twaalf productiefaciliteiten te vernietigen. Die operatie begint naar verwachting op 1 oktober. De OPCW is vorig jaar belast met de verwijdering van chemische wapens uit Syrië en met de vernietiging ervan.

Meer over