Bijltjesdag bij bouwer BAM

BAM grijpt in. Het bouwconcern uit Bunnik, dat het al een tijd moeilijk heeft, schrapt met een verwijzing naar de coronacrisis mogelijk honderden banen. Over het precieze aantal banen gaat BAM nog in overleg met bonden en de OR.

BAM, dat in diverse landen actief is, telt ongeveer 18 duizend werknemers. Het bouwbedrijf denkt dat de grote reorganisatie goed is voor 100 miljoen euro kostenbesparingen per jaar, wat de winstgevendheid structureel moet verbeteren. Het bedrijf hoopt de ingrepen in de komende zes maanden te uit te voeren, waardoor de kosten volgend jaar al omlaag zullen gaan.

Topman Ruud Joosten, die begin september aantrad, verwijst naar de teleurstellende resultaten over het eerste halfjaar. BAM werd onder meer geraakt door de coronacrisis, die volgens Joosten de effectiviteit op de bouwplaats en het vertrouwen geen goed doen. Door de coronamaatregelen kwamen er ook bouwwerkzaamheden tijdelijk stil te liggen. Daarnaast kampt de onderneming met verliezen bij BAM International en andere problemen.

‘Hoewel dit een pijnlijke beslissing is voor de betreffende medewerkers, is het een noodzakelijke stap om de financiële prestaties van BAM te verbeteren’, aldus Joosten. Zijn voorganger Rob van Wingerden vertrok eerder dit jaar onverwachts bij de grootste bouwonderneming van Nederland. Onder zijn bewind ging BAM de mist in met diverse klussen. Zo vielen de kosten voor sluisproject OpenIJ bij IJmuiden vele malen hoger uit dan begroot. Naast die probleemprojecten kreeg BAM net als sectorgenoten te maken met de pfas- en stikstofkwestie.

De FNV reageert teleurgesteld, maar benadrukt dat er inhoudelijk nog niet veel bekend is. De bond hoopt dat gedwongen ontslagen zoveel mogelijk voorkomen kunnen worden. Ook analisten wachten nog op meer informatie. Marktvorsers van ING schatten dat er mogelijk circa duizend arbeidsplaatsen geschrapt moeten worden. Beleggers waren woensdag positief. 

Meer over