Bijklussen door rechters wordt aan banden gelegd

Rechters mogen zich binnenkort niet meer laten inhuren voor betaalde cursussen aan advocatenkantoren. De maatregel moet de schijn wegnemen dat de banden tussen rechters en advocaten te innig zijn.

AMSTERDAM - De cursussen, waarin rechters tegen forse vergoeding college geven over de rechtspraktijk, zijn voor sommige rechters een lucratieve bijverdienste op hun salaris van 100 duizend tot 125 duizend euro per jaar.

Pas in september ondertekenen de presidenten van de rechtbanken en gerechtshoven deze aanscherping van de beroepsregel officieel. Het voornemen kwam donderdag op Nu.nl naar buiten via Peter Poot, directeur van vastgoedproject Chipshol.

Poot, die verwikkeld is in een conflict met de Haagse rechter Hans Westenberg, vroeg per brief aan de directeur van de rechtbank in Den Haag, Maarten van de Laarschot, of het in de haak was dat Westenberg per jaar enkele tienduizenden euro's verdiende met het geven van cursussen voor advocaten. In zijn antwoord noemt van de Laarschot dat 'onwenselijk' en wijst hij op de aanstaande maatregel.

De Raad voor de Rechtspraak bevestigt dat de regels per september worden aangescherpt, maar ontkent ieder rechtstreeks verband met de zaak-Westenberg.

Hoeveel rechters bijverdienen met cursussen aan advocaten is niet bekend, door welke advocatenkantoren ze worden ingehuurd evenmin. Gemiddeld hebben de 2.500 Nederlandse rechters twee nevenfuncties, toont een vorig jaar door de Volkskrant gehouden onderzoek aan.

Sommigen zijn voorzitter van de hockey- of tennisclub, maar de meeste rechters hebben juridische nevenfuncties zoals lesgeven aan de universiteit of het schrijven van juridische boeken.

Het geven van cursussen aan advocaten staat niet in de top-5 van meest beoefende nevenactiviteiten. Maar niet alle rechters geven hun bijbanen eerlijk op, bleek in maart dit jaar uit een onderzoek van het Financieele Dagblad en Nieuwsuur.

De aanscherping van de beroepsregel is de volgende in een reeks. In januari werd de wet op nevenfuncties op een paar punten verduidelijkt en in maart werd het niet melden van nevenactiviteiten strafbaar na de journalistieke onthullingen.

'De verscherping van de regels is een voortgaand proces', zegt de voorlichtster van de Haagse rechtbank. 'Voor iedereen moet duidelijk zijn wat wel en wat niet mag en dat het geven van cursussen geen geaccepteerde nevenfunctie is.'

undefined

Meer over