Coronavirus

Bijenkorf in Amsterdam dicht; personeel besmet met corona

De Bijenkorf in Amsterdam moet voorlopig dicht. Meerdere personeelsleden zijn besmet met het coronavirus. Daarom heeft de veiligheidsregio besloten dat het winkelwarenhuis aan de Dam de deuren moet sluiten.

Volkskrant bureauredactie

Volgens de veiligheidsregio zijn meerdere medewerkers van De Bijenkorf op verschillende afdelingen en verdiepingen positief getest op het coronavirus. Een aantal van hen was aan het werk toen zij besmettelijk waren. Iedereen die onlangs in het warenhuis is geweest en klachten heeft, krijgt daarom het dringende advies zich te laten testen. De sluiting geldt in principe voor twee weken, maar kan worden verkort als De Bijenkorf genoeg doet om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Het bedrijf zegt overvallen te zijn door de opgelegde sluiting. ‘Onze belangrijkste prioriteit was en blijft de gezondheid en veiligheid van onze medewerkers en klanten. Sinds de heropening van de winkels hebben we er alles aan gedaan een zo veilig mogelijke winkel- en werkomgeving te creëren. Ik betreur daarom het besluit om de winkel in Amsterdam tijdelijk te moeten sluiten. Dit heeft een grote impact voor De Bijenkorf en ook voor de stad Amsterdam’, zegt Bijenkorf-topman Giovanni Colauto.

Volgens het bedrijf lijken de meeste besmette personeelsleden de infectie buiten De Bijenkorf te hebben opgelopen. Dit is gemeld bij de GGD, die dat ook heeft bevestigd. ‘De betreffende medewerkers zijn volgens de geldende richtlijnen van de GGD thuis in quarantaine gegaan en directe collega’s zijn op de hoogte gebracht. Alle directe collega’s krijgen buitengewoon verlof om zich te testen’, aldus De Bijenkorf in een verklaring.

De GGD en de Veiligheidsregio Amsterdam Amstelland maken zich grote zorgen over het oplaaiende virus in de stad. Burgemeester Femke Halsema maakte dinsdagavond nadere maatregelen bekend om het aantal besmettingen tegen te gaan. Over De Bijenkorf zei ze dat de ‘sluiting ongelofelijk droevig is, maar we zagen geen andere mogelijkheid aangezien tien medewerkers besmet zijn geraakt met het coronavirus’.

Meer over