Volkskrant AvondMaandag 23 maart

Bijeenkomsten tot 1 juni verboden, burgemeesters mogen handhaven met ‘forse boetes’ | Van warm bad tot vitamine C-infuus: (on)waarheden over corona-wondermiddelen

Redactie
Persconferentie met Minister President Mark Rutte en Ministers Ferdinand Grapperhaus, Hugo de Jonge en Martin van Rijn na het crisisberaad over het Corona virus, 23 Maart 2020.  Beeld BSR Agency
Persconferentie met Minister President Mark Rutte en Ministers Ferdinand Grapperhaus, Hugo de Jonge en Martin van Rijn na het crisisberaad over het Corona virus, 23 Maart 2020.Beeld BSR Agency

Vandaag belangrijk

Bijeenkomsten tot 1 juni verboden, burgemeesters mogen handhaven met ‘forse boetes’

Het kabinet scherpt de bestaande maatregelen tegen het coronavirus verder aan. Zo worden alle evenementen tot 1 juni afgeblazen en kunnen gemeenten boetes opleggen. Dat werd bekend tijdens een persconferentie na afloop van een crisisberaad.

Liveblog: Zuid-Afrika drie weken in lockdown, Cyprus ook op slot

Het coronavirus heeft in Nederland 34 nieuwe dodelijke slachtoffers geëist. In Italië en op andere plekken in de wereld stijgt het dodental hard. Volg het laatste nieuws rondom het coronavirus in dit liveblog.

In Nederland stierven 12 op de miljoen mensen aan covid-19, in Italië 100 op de miljoen

Het aantal ziekenhuisopnames is de afgelopen 24 uur fors opgelopen, maar het aantal doden is lager dan een dag eerder. Dat blijkt uit de cijfers die de RIVM maandagmiddag bekend heeft gemaakt.

In buitenland gestrande Nederlanders krijgen hulp van speciale alarmcentrales

Minister Blok van Buitenlandse Zaken gaat samenwerken met de reissector om gestrande Nederlandse reizigers in het buitenland op te halen. De coördinatie en organisatie van de repatriëringsvluchten komt in handen van speciale alarmcentrales.

Vanavond op televisie

In een nieuw seizoen afleveringen van Experimensen (NPO 3, 21.20 uur) verandert Stefano Keizers de tv-studio weer in een laboratorium. In de panelshow waarin wetenschap en humor samenkomen onderzoekt Keizers de wetenschap achter actuele studies en nieuwsberichten. Bij Jinek (RTL 4, 22.25 uur) gaat het over het verspreiden van patiënten over Nederland, en de rol die ziekenhuizen daarbij kunnen betekenen. Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Hou het hoofd koel en plaats ziekte en dood in perspectief

Terwijl bekend is dat het coronavirus leidt tot vele besmettingen en doden, wordt in de nieuwe paniek ‘normale’ sterfte vergeten, betogen Ira Helsloot en Peter Olsthoorn.

Aanraders van de redactie

Van warm bad tot vitamine C-infuus: (on)waarheden over corona-wondermiddelen

De tips om je te behoeden voor corona buitelen over elkaar. Er zit veel (soms gevaarlijke) onzin tussen.

Op de markt loopt men in een ruime boog om elkaar heen. ‘Wij zijn toch niet anders dan winkels?’

Nu een samenscholingsverbod mogelijk in het verschiet ligt, vrezen marktkooplui dat zij als een van de eersten de klos zullen zijn. Een aantal grotere steden heeft markten al verboden. ‘Maar wij zijn toch niet anders dan winkels?’

Drukte op een volle Haagse Markt waar veel bezoekers dicht op elkaar lopen.  Beeld ANP
Drukte op een volle Haagse Markt waar veel bezoekers dicht op elkaar lopen.Beeld ANP

Berenice ging van uitverkochte concertzalen naar het bijstandsloket

Zelfstandigen die door de coronacrisis in de financiële problemen zijn geraakt, kunnen in sommige gemeenten al financiële steun aanvragen. En dat doen ze ook massaal.

De belangrijkste grafieken en kaarten over de uitbraak van het coronavirus op een rij

Elke dag publiceren het RIVM, de ziekenhuizen, wereldgezondheidsorganisatie WHO en allerlei landen cijfers over de uitbraak van het coronavirus. Maar welke cijfers zijn belangrijk? En hoe moeten we ernaar kijken?

Filosoof Martha Nussbaum: ‘Plezier en pijn zijn de risico’s van het mens zijn’

Alle technologische vooruitgang ten spijt zijn de vraagstukken van het leven niet erg veranderd. Nog steeds worstelen we met angst, verlies en liefde. Filosoof Martha Nussbaum vertelt hoe muziek en literatuur helpen daarmee om te gaan.

Martha Nussbaum in het concertgebouw in Amsterdam Beeld Eva Roefs
Martha Nussbaum in het concertgebouw in AmsterdamBeeld Eva Roefs

Tijdens het boodschappen doen had ik ongetwijfeld honderden keren mijn gezicht aangeraakt

Op zoek naar normaliteit ging Sylvia Witteman naar de supermarkt. ‘Helaas bleek deze ooit zo prettig banale activiteit inmiddels even link als de ontmanteling van een landmijn. Ik zag een man hoesten op de radijsjes, er kwam een vrouw veel te dicht naast me staan om de laatste doos eieren weg te grissen, een kind met een groene snotpegel betastte liefdevol een hele rij donuts.’

Meer over