Review

Bij Woodstock69 gaat liefde óók door de maag

Recensent Mac van Dinther strijkt neer bij Woodstock69 in Bloemendaal aan Zee.

Mac van Dinther
null Beeld Els Zweerink / de Volkskrant
Beeld Els Zweerink / de Volkskrant

Hé vogel: wat doen we in Bloemendaal?

De Summer of Love ging over liefde, vrede & geluk. Met (vrije) seks, drugs en muziek als voornaamste ingrediënten. Eten was bijzaak. The Grateful Dead, Janis Joplin, Jimi Hendrix en noem de iconen uit die jaren maar op: ze worden niet herinnerd om hun culinaire belangstelling.

Wat we dus vooral zoeken is iets van de oude hippiesfeer. En nergens is die beter bewaard gebleven dan bij de Stichting voor Sport en Spel en het Verspreiden van Liefde in Bloemendaal - zoals de zaak ooit is begonnen - beter bekend als strandtent Woodstock69.

Woodstock69

Strand Bloemendaal, tent 7
woodstock69.nl

Als jij het zegt...

Bij binnenkomst, na een wandeling door het hete mulle zand, pakken we onze sixtieschecklist even erbij. Tibetaanse gebedsvlaggetjes: check. Aftandse bankstellen, Perzische tapijten (vaal), parasols (kleurig) en planten (uitgedroogd): afgevinkt. Meisjes in afgeknipte spijkerbroeken, jongens in gebloemde bermuda's: gezien. Wat je er ook van vindt: Woodstock69 is een vrolijk en allegaartje waar het niet moeilijk is om je snel thuis te voelen.

Zicht vanaf het strand Beeld Mac van Dinther
Zicht vanaf het strandBeeld Mac van Dinther

Helemaal te wauw. How is the food?

We doen onze bestelling bij een serveerster op blote voeten in sarong en met navelpiercing - die zou zo opgebeamd kunnen zijn uit 1967 - ze komt er even gezellig bij zitten.

Daarna wachten we af. Als veroordeelden op death row, want uit eerdere ervaringen weten we dat eten aan het strand meestal bestaat uit liefdeloos bij elkaar gekwakte ingrediënten van dubieuze herkomst.

Het menu

- Zalm in een marinade van rode biet, dille, gember en wodka
- Gepofte aubergine met feta en peterselie
- Gebakken struis-vogel met zeewier
- Geroosterde zeebaars
- Staartstuk van rund
- Carpaccio van ananas met kokosijs.

Heavy man.

Maar tot onze aangename verrassing blijkt Woodstock een uitzondering op die regel.

De met bietensap ingelegde zalm had best meer smaak mogen hebben (van de beloofde wodka en gember proeven we niks) en de sesamkoekjes hadden knapperiger gekund. Maar de plakjes geschroeide struisvogel met wakamé (zeewier) en ingelegde gember in een peperige sojadressing zijn best lekker. Al had het met die dressing iets minder gemogen; de struis-vogel verzuipt erin.

De gepofte aubergine met verbrokkelde feta en peterseliepuree is zelfs een hoogtepuntje. Het auberginevlees is zacht en gaar (maar geen pap), de feta lekker zout, de peterselie groen en intens.

Way to go!

Van de hoofdgerechten krijgen we pas echt een zonnig humeur. De hele zeebaars is perfect gegrild: het vel geblakerd, maar het visvlees nog een tikje glazig op de graat. Hetzelfde geldt voor het staartstuk van rund: prachtig rosé gebraden mals vlees in een zoetige tomatensaus met peper en steranijs. Vis en vlees worden geserveerd met blokjes flespompoen en een geroosterde prei waarvan het binnenste deel mooi zacht en gaar is geworden.

Gegrilde zeebaars met geroosterde prei, pompoen en paprika Beeld Mac van Dinther
Gegrilde zeebaars met geroosterde prei, pompoen en paprikaBeeld Mac van Dinther

Hoe is de bediening?

We zien meerdere serveersters onze tafel passeren. Ze zijn allemaal even aardig, attent en superrelaxt. De sarong op blote voeten noemden we al. Dan is er nog een jonge vrouw in een gebloemde short benevens een blondine in een strak, opengewerkt lijfje dat ternauwernood bij elkaar wordt gehouden met een veter.

De cijfers

Kosten: voorgerecht € 7,50 tot 9,50, hoofdgerecht € 18,50, dessert € 7,50

Eten
7,5

Bediening
8

Entourage
8

Prijs-kwaliteit
7,5

Op het eten concentreren!

Dat doen we moeiteloos met een dessert van dunne plakjes ananas (dat carpaccio noemen is wel heel oncool) met kokosijs en slagroom. Prima. Bij Woodstock hebben ze het goed begrepen: liefde gaat óók door de maag. Take it away Jimi! Nog één keer The Star Spangled Banner.

Meer over