Bij vliegtuigfabriek China 150 duizend man weg

Het Chinese conglomeraat van voormalige staatsbedrijven Aviation Industries of China (AVIC) zet een vijfde van zijn personeel op straat. De komende twee jaar ontslaat de onderneming 150 duizend mensen....

KRF, AFP

PEKING

In 2000 zal het conglomeraat rond vijfhonderdduizend werknemers in dienst hebben. Hooguit tweehonderdduizend daarvan zullen zich direct met de productie in de luchtvaartsector bezig houden.

AVIC, dat zich als voormalig ministerie hoofdzakelijk met militaire opdrachten vanuit Peking bezighield, herbergt tal van andere bedrijfssectoren. AVIC toonde tot begin dit jaar ook belangstelling voor Fokker.

Het besluit, dat vrijdag door het dagblad China Daily naar buiten werd gebracht, komt amper twee weken na het congres van de Communistische Partij. Daarin kwam al naar voren dat de Chinese regering de noodlijdense staatsbedrijven moet gaan hervormen.

'AVIC heeft nog geen forse herstructureringsmaatregelen getroffen die nodig zijn in de overgang naar een markteconomie,' aldus de onderneming. Ze is 'vastbesloten' het aantal overtollige personeelsleden op overbodige posten te verlagen om de efficiency en wintsgevendheid te verbeteren.

AVIC wil zijn ontslagenen niet in de kou laten staan. Het concern heeft laten weten te willen investeren in de dienstverlening waardoor de overtollige werknemers weer aan de slag kunnen. Bijzonderheden daarover gaf AVIC evenwel niet.

Meer over