Bij vlagen spannend

BART KOETSENRUIJTER

De geruchtmakende Loeb en Leopold-moordzaak diende als inspiratiebron van nogal wat films. De naam verwijst naar twee tamelijk briljante studenten die in 1924 een 14-jarige jongen vermoordden. Omdat ze de perfecte moord wilden plegen. Hun advocaat wist ze van de doodstraf te redden; ze kregen levenslang. Waar meestal het perspectief gekozen wordt van de de twee moordenaars, zoals Alfred Hitchcock deed in Rope, pakten regisseur Barbet Schroeder (Barfly, Single White Female) en scenarioschrijver Tony Gayton het anders aan. In hun door actrice Sandra Bullock geproduceerde film speelt de laatste ook de hoofdrol, als een volhardende politie-inspecteur die weet dat de jongens de moordenaars zijn maar nauwelijks medewerking krijgt van haar omgeving.

De onderhoudende en bij vlagen spannende film werd destijds niet echt juichend ontvangen, maar krijgt in retrospectief een meerwaarde doordat de twee andere hoofdrollen, die van de hoogbegaafde moordenaars, gespeeld worden door Ryan Gosling en Michael Pitt. De eerste zou twee jaar later echt doorbreken met het mierzoete The Notebook en zich daarna ontpoppen als een allround acteur. Michael Pitt is beduidend weerbarstiger. Hij maakte sinds 2007 geen speelfilms meer, maar schittert wel tegenover Steve Buscemi in de eerste twee seizoenen van de monumentale misdaad-serie over de drooglegging van Amerika, Boardwalk Empire. Zijn acteren heeft iets gepijnigds en intens, dat goed past bij zijn zorgvuldig gekozen rollen. Pitt (net 31 geworden) speelde na Murder By Numbers onder meer in The Dreamers (Bernardo Bertolucci, 2003), Last Days (Gus Van Sant, 2005, als Kurt Cobain) en Funny Games (Michael Haneke, 2007). Daarin was hij drie keer met zo veel overtuiging een getroebleerd personage dat alleen al daarom elke andere film waarin hij speelt het waard is om gezien te worden.

Murder By Numbers (Barbet Schroeder, 2002)

Net 5, 20.30-23.00 uur.

Spider-Man 3

(Sam Raimi, 2007) Het derde deel van de heldenserie verpletterde nog maar eens de records die de andere twee al hadden gebroken. Het zal de studio van Sony/Columbia dan ook pijn doen dat het centrale trio niet meer meewerkt aan deel 4, dat deze zomer uitkomt. Zowel regisseur Raimi als de hoofdrolspelers Tobey Maguire en Kirsten Dunst hebben bedankt. Dat is hoe dan ook een aderlating, want zelden kon een regisseur zo goed uit de voeten met de special effects en zelden was een hoofdrol zo goed gecast. In dit deel gaat alles in de overdrive - Raimi overschreed naar verluidt zijn budget van 250 miljoen dollar met 100 miljoen, waarmee Spider-Man 3 de duurste film aller tijden werd - en dat doet soms verlangen naar de rustiger delen 1 en 2, maar deze Spider-Man blijft een van de aantrekkelijkste helden van de 21ste eeuw.

Veronica, 20.30-23.20 uur.

Gevraagd naar zijn favoriete film noemde acteur

Michael Pitt

deze film (van Gus Van Sant) met River Phoenix, over twee hoerende en snoerende vrienden aan de zelfkant van de samenleving. De jong gestorven Phoenix noemt Pitt bovendien zijn grote inspiratiebron.

undefined

Meer over