Profiel

'Bij publiek geld hoort publieke controle'

'Bij publiek geld hoort publieke verantwoording en publieke controle', vindt Visser. Digitalisering zal daaraan een bijdrage leveren.

Robert Giebels
Arno Visser. Beeld ANP
Arno Visser.Beeld ANP

Voormalig VVD-Kamerlid Arno Visser wordt op 15 oktober president van de Algemene Rekenkamer, de controleur van de rijksfinanciën. Het kabinet maakte dit vrijdag bekend na afloop van de laatste ministerraad voor het zomerreces.

Visser is sinds januari 2013 lid van het driekoppige college van de Rekenkamer. De president is de primus inter pares van dat college. PvdA'er Saskia Stuiveling was de afgelopen zestien jaar president, maar moest in juni met pensioen. Haar plek als collegelid wordt ingenomen door voormalig D66-Kamerlid en nu burgemeester van Texel, Francine Giskes.

Het derde lid is voormalig GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik, die sinds 2011 in het college zit. Alom was de verwachting in Den Haag dat hij op grond van anciënniteit door zou schuiven naar de plek van president. PvdA-minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk heeft echter Visser voorgedragen aan het VVD-PvdA-kabinet dat die voordracht heeft gevolgd.

De Algemene Rekenkamer is na de Eerste en de Tweede Kamer het derde (van vijf) Hoge College van Staat dat geleid wordt door een VVD'er. CDA'er Piet Hein Donner leidt de Raad van State, Nationaal Ombudsman is de partijloze Reinier van Zutphen. De 49-jarige Visser wordt de 23ste president van de 200 jaar oude instelling.

Onmenselijk asielbeleid

Visser begon na een studie algemene literatuurwetenschap als tekstschrijver, presentator en consultant en werd daarna persvoorlichter van de VVD-fractie in de Tweede Kamer. Hij was politiek adviseur van Hans Dijkstal, toen vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken. Daarna volgden consultantfuncties en staat 'assistent verkooptrainingen' op Vissers cv.

In 2003 kwam hij in de Kamer waar de snel pratende Visser het woord voerde over asielzaken. Hij steunde voluit het door velen als onmenselijk betitelde asielbeleid van VVD-minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie Rita Verdonk. In zijn laatste jaar, 2006, leidde Visser de tijdelijke Kamercommissie die het tbs-stelsel onderzocht.

Zijn Kamercarrière eindigde in mineur. Weliswaar koos hij in de strijd om het VVD-leiderschap de kant van de huidige premier Rutte, toch kwam Visser slechts op plek 24 van de kandidatenlijst voor de verkiezingen van 2006. Hij trok zich daarvoor op het laatste moment terug, omdat hij niet meer de motivatie op kon brengen voor nog vier jaar in de Kamer. En dat had, zei hij, niets met de ogenschijnlijk onverkiesbare plek op de VVD-lijst te maken.

Criticus van het decentralisatiebeleid

Van 2008 tot zijn benoeming tot Rekenkamerlid was Visser wethouder in Almere voor financiën en cultuur. Bij de Rekenkamer viel hij tot dusver op als criticus van het decentralisatiebeleid van het huidige kabinet. Visser zei zich grote zorgen te maken over de miljarden euro's die daarmee zijn gemoeid. 'Hoeveel miljard, daar is geen overzicht van', stelde hij verbaasd vast. 'Wij zeggen: open die zwarte doos.'

De Rekenkamer controleert of het Rijk geld uitgeeft en beleid uitvoert zoals het de bedoeling was. 'Bij publiek geld hoort publieke verantwoording en publieke controle', verklaart Visser. Hij zegt ervan overtuigd te zijn dat 'digitalisering, ontwikkelingen op het web en het steeds verder toegankelijk maken van informatie via smart devices' daaraan gaan bijdragen.

Meer over