'Bij het weerzien wisten we: dit is ons bloed'

In Zeeland leven zijn halfzussen Tania en Violeta mee met Felipe Gutiérrez. Ze leerden de Chileense international pas kennen toen FC Twente hem in 2012 naar Nederland haalde. Op maandag speelt hij op het WK tegen Oranje.

Alsof het zo moest zijn, kocht FC Twente in 2012 hun halfbroer Felipe Gutiérrez. En alsof het zo moest zijn, haalde de 23-jarige middenvelder twee jaar later de WK-selectie van Chili, dat maandag zijn laatste groepswedstrijd in poule B speelt tegen het Nederlands elftal.

In haar woonplaats Middelburg zegt Tania Gutiérrez-Blaha (41) dat ze het bijna geen toeval meer kan noemen. Ze krijgt bijval van haar zus Violeta Gutiérrez-Mejías (38), die in Vlissingen woont.

'Door een speling van het lot maken wij de voetbalcarrière van Felipe nu van dichtbij mee', zegt Tania. 'Jarenlang wist hij alleen van ons bestaan, meer niet. Nu staat er een stapelbed in zijn huis in Enschede, waar onze kinderen kunnen logeren als we een wedstrijd van Twente bezoeken.'

Ze koesteren hun uitzonderlijke familiegeschiedenis en beseffen dat het voetbal hen weer bij elkaar bracht. Hun vader Orlando vluchtte eind 1973 uit Chili voor dictator Pinochet. Hij vestigde zich in Zeeland, waar zijn dochters Tania en Violeta werden geboren.

In 1987 keerden zij met hem terug naar Zuid-Amerika. Ongeveer zes jaar later gingen zij met hun moeder weer de omgekeerde weg terug, naar Zeeland. Orlando had een nieuwe relatie gekregen met Lucy, de moeder van Felipe.

Tania: 'Wij kenden Felipe alleen als klein jongetje toen in 2012 duidelijk werd dat hij uitgerekend door een Nederlandse club was gecontracteerd. Via Facebook wist hij contact met ons te zoeken. Hoewel we hem jaren niet hadden gezien, wisten we bij het weerzien: dit is ons bloed. Dat voel je. Vanwege de wederzijdse interesse, de liefde en de aandacht die er is.'

Voor zijn voetbalmaffe neefjes Sebastián (11), Antonín (9) en Nicolás (6), de drie zonen van Tania, is de middenvelder van Chili uitgegroeid tot hun grote held. Hij legde kaarten klaar voor de complete familie toen Chili in november 2013 op Wembley moest voetballen tegen Engeland.

'We mochten bij de kleedkamers komen. Daar heb ik Wayne Rooney nog halfnaakt gezien', zegt Sebastián. 'Ik vond hem een beetje dik ogen voor een voetballer.'

De broertjes ging samen op de foto met Barcelona-aanvaller Alexis Sánchez. 'Zonder Felipe hadden we dat nooit meegemaakt. Dan hadden we een normaal leven gehad', zegt Nicolás, tot hilariteit van zijn moeder en tante. De jongens hebben de muren van de schuur voor het huis in Middelburg versierd met krijttekeningen van de Chileense vlag. Het hart klopt zeker voor Nederland, maar net iets harder voor Chili. Ze voorspellen een kleine overwinning voor de ploeg van hun oom in de laatste groepswedstrijd tegen Oranje. Antonín sluit een doelpunt van Gutiérrez niet uit. Het mag ook een assist zijn.

'Ik ben vooral blij voor onze vader dat Felipe zo goed is geworden en de nationale ploeg heeft gehaald', zegt Violeta. 'Orlando heeft altijd een zoon willen hebben. Omdat hij eerst ons kreeg, werd ik als 8-jarige ter compensatie op voetbal gedaan. Ik dacht alleen maar: wat doe ik hier?'

Tania: 'Ik hou het voetbal nu goed bij. Je kunt me alles vragen over Twente en ik weet veel van het Chileense voetbal. Dat komt ook door de jongens. Felipe heeft een keer een clinic gegeven op de school van de kinderen. Vroegen ze of hij de bal honderd keer wilde hooghouden. Toen keek Felipe naar mij en zei: 'Als ik dat maar haal.' Toen dacht ik: je voetbalt voor tienduizenden mensen, dan komt dit vast ook wel goed.'

Zijn zussen en neefjes waren nog nooit in een voetbalstadion geweest toen Felipe hen uitnodigde voor een thuiswedstrijd van Twente. Nu volgen ze alles en zijn ze trots op de oom die door het Algemeen Dagblad werd uitgeroepen tot de beste speler van het afgelopen eredivisieseizoen.

Antonín: 'Eerst stond hij niet eens in de basis bij Twente en stond hij niet vaak in de krant. Nu is hij belangrijk, zijn naam wordt vaak genoemd. Dan zijn ze positief over hem. Dat heb ik zelf gezien.'

Wat dat met hem doet? 'Ik vind het fijn voor hem en fijn voor ons. Onze oom heeft ons trucjes geleerd voor op straat en hij sleept ons overal mee naartoe. Dan sta je ineens tussen allemaal van die grote voetballers.'

Trots laat Sebastián de foto van Felipe zien, poserend met de prijs van het AD. De jongens realiseren zich dat er een goede kans is dat hun oom na de zomer niet terugkeert in Enschede. Dat hij dankzij het WK een transfer kan maken naar een grotere, buitenlandse competitie.

'We zitten toch altijd voor de buis als hij speelt', zegt Antonín.

'En we zullen hem ook in het buitenland blijven volgen hè, als het zover komt', zegt Tania.

Ondertussen beschrijft Violeta hoe Chili het WK volgt. Het leven stil ligt als de nationale ploeg speelt. Dan worden tv's de straat op gesleept en leeft het volk gepassioneerd mee. 'Ik realiseerde me ineens dat er best hoge verwachtingen zijn van Felipe. Dat vertelt onze vader, die het daar natuurlijk anders beleeft dan wij hier.'

Tania: 'Als hij meespeelt met de nationale ploeg, doet dat me veel. Het is toch je broertje hè.'

Felipe Gutiérrez maakt een goede kans maandag tegen Nederland in de basis te staan. Dit in verband met de lichte knieblessure van Charles Aránguiz, die woensdag het tweede doelpunt maakte voor Chili in de wedstrijd tegen Spanje (2-0). De wereldkampioen werd daardoor uitgeschakeld.

Gutiérrez verving Aránguiz in het duel met Spanje in de 64ste minuut. De middenvelder van Twente kwam tot dusverre tot twintig interlands. Hij scoorde daarin één keer.

Chili won net als Nederland de eerste twee groepswedstrijden op dit WK. De Argentijnse coach Jorge Sampaoli liet Gutiérrez ook in de eerste groepswedstrijd tegen Australië na een uur invallen. Toen verving hij sterspeler Arturo Vidal.

Kans op basisplaats tegen Oranje

undefined

Meer over