Bij het sluiten van de markt

Het jaar eindigde dus met een negatief reisadvies. Meestal heb je het dan over obscure landstroken als Jemen, Liberia, Noord-Korea of Gaza, waar je ontvoerd, opgegeten, gearresteerd, of in een burgeroorlog betrokken kan raken....

Ik zou onszelf overigens nog wel net een beschááfd derdewereldland willen noemen. Je hebt ook landen waar alle treinen worden beheerst door struikrovers die nooit een negatief reisadvies zullen uitgeven. Integendeel, die hopen zo veel mogelijk reizigers naar binnen te lokken, om er later des te meer losgeld voor te kunnen vragen.

Balkenende en de zijnen hebben weliswaar een scherp oog voor ontwikkelingen in de markt, maar ze hebben (normen en waarden!) zekere grenzen gerespecteerd. En de geprivatiseerde NS moeten op een dag waarschijnlijk mee met de harde werkelijkheid, maar nu waarschuwen ze ons nog egen zichzelf: reis in godsnaam niet met ons, want we kunnen nergens voor instaan.

Het jaar van de markt.

Zo hebben de verzelfstandigde nutsbedrijven in 2005 bijna elke dag van zich laten horen. Ik zou geen stad of dorp kunnen opnoemen waar de gas-of elektriciteitsstoring niet binnen een week was opgelost.

Zou ook de politie niet snel naar de markt, en eventueel meteen naar de beurs kunnen worden gebracht?

Ik kwam er op toen ik hoorde dat er een 'tegenspraakteam' is gevormd dat het Nijmeegse onderzoek naar de moord op Louis Sévèke in de gaten moet houden.

Sévèke was een activist. En meteen nadat hij op 15 november om het leven was gebracht, hoorde je fluisteren dat de plaatselijke politie zich waarschijnlijk niet het vuur uit de sloffen zou lopen om 'de man met een rode sporttas' op te sporen, die de twee dodelijke schoten zou hebben gelost. Sévèke was immers een lastpak geweest, en géén vriend van de Nijmeegse politie.

Waarom hebben ze anders vijfenveertig dagen gewacht om zichzelf te laten schaduwen? Hadden ze niet beter meteen op 16 november een negatief rechercheadvies kunnen uitgeven onder de eerlijke erkenning: reken in godsnaam niet op ons, want wij kunnen nergens voor instaan?

En als ze zich dan toch wilden laten controleren, waarom dan 'door twee mensen van andere korpsen, en één uit de eigen regio'? Dat wordt toch weer smerissen onder mekaar. Waarom niet regelrecht een geprivatiseerd detectivebureau dat niet naar Nijmegen, maar naar de marktwerking hoeft te luisteren?

Niet de tunnelvisie, maar de ruime blik op vraag en aanbod!

De voorzitter van het college van procureurs-generaal geeft het goede voorbeeld. Die heeft besloten de beeldvorming van het Openbaar Ministerie voortaan te laten verzorgen door commerciële zenders. En terecht. Waarom zou zo'n man het nuffige NOVA blijven proberen als hij bij Talpa voor een kleinigheid met open armen door Barend en Van Dorp wordt ontvangen?

We kunnen wel tobberig blijven benadrukken dat 10,5 procent van de Nederlandse huishoudens een inkomen heeft dat dicht bij de armoedegrens ligt, maar Zalm heeft toch gelijk als hij zegt dat we in de jaren vijftig, toen we geen televisie hadden en moeder de vrouw onze sokken moest stoppen, nog veel armer waren?

Als twintig armoedzaaiers botje bij botje leggen, kunnen ze zich samen een abonnement op het opinieweekblad Privé veroorloven, en daarin lezen dat mevrouw Verdonk van de honger een keer op de grond is gevallen en per ambulance naar het ziekenhuis moest, waar haar gelukkig een ander dieet kon worden aangeraden.

Toen ik negen was, en voor het eerst de hele oudejaarsavond mocht opblijven, voelde ik de tijd kruipen, maar toen de klok eindelijk twaalf had geslagen sprong ik op, en riep: 'Volgend jaar word ik elf!'

Aan het eind van deze dag zal ik zachtjes tegen mezelf zeggen: volgend jaar kunnen we de markt wegstemmen.

Meer over