Bij Dirk kennen ze het juiste recept

SASSENHEIM - Overvallers mijden supermarkten van Dirk van den Broek. Ze worden ontmoedigd door strenge beveiligingsmaatregelen van het concern. Sinds begin 2008 is het bedrijf slechts vier keer belaagd door overvallers. Concurrenten zijn in die periode ruim zeshonderd keer beroofd.

Medewerksters van de Dirk van den Broek. © Joost van den Broek/ de Volkskrant Beeld
Medewerksters van de Dirk van den Broek. © Joost van den Broek/ de Volkskrant

De sleutel tot succes is de pakkans, zegt veiligheidsmanager Henk Baars (48). 'De mogelijkheden van de politie zijn beperkt, vanwege een gebrek aan agenten. Daarom nemen we zelf verantwoordelijkheid.'

Baars laat de meldkamer van het hoofdkantoor van Dirk van den Broek in Sassenheim zien. Daar kijken medewerkers naar camerabeelden uit de 185 supermarkten, drogisterijen en slijterijen van het concern.

Drie uur 's nachts
Wie een overval voorbereidt, loopt al snel in de gaten. Baars laat opnamen zien van jongens die om drie uur 's nachts door het raam van een supermarkt naar de kluis staan te wijzen.

'Ik weet zeker dat zij wilden terugkomen om dit filiaal te overvallen. Wij hebben hun foto naar de politie gemaild. Die bleek ze te kennen en heeft hen gevraagd wat ze daar deden. Dat hielp.'

De medewerkers van Baars kijken 24 uur per dag naar een selectie van rechtstreekse beelden van vijfduizend camera's. Als een vakkenvuller op een alarmknop drukt, zien ze precies waar dat gebeurt. Ze kijken live mee en seinen direct de politie in.

Lees meer in de Volkskrant

Meer over