Bij Bleachers is het eerste Lowlands-feestje een feit

Je hebt de keuze, als festivalganger die zich al vroeg in het Lowlands-blokkenschema wenst te storten. Kies je het smalle, kronkelige en bergachtige pad dat hopelijk leidt tot verlichting of ren je het brede pad op vol verlokkingen, en eindig je dag één met een splijtende hoofdpijn.

Jack Antonoff van de Amerikaanse band Bleachers. Beeld ap
Jack Antonoff van de Amerikaanse band Bleachers.Beeld ap

Liefhebbers van het bloedstollend serieuze The Antlers gaan duidelijk voor de eerste optie. Het openingsconcert op vrijdag in India kringelt de tent uit: prachtige, ingetogen liedjes van bijvoorbeeld die fraaie laatste plaat Familiars. Juichend gezongen in de welbekende falsetstand door Peter Silberman en in een bijna lucide bandgeluid gevat, vooral dankzij de begeleiding op louter gitaar, drums en toesten. Knap, hoe The Antlers met een zo beperkte opstelling een zo volle sound van het podium kunnen laten komen - met donkere baslijnen vanaf het toetsenbord. Maar wat moet je toch ook je best doen om je hoofd erbij te houden.

De songs van The Antlers zijn aan de langzame kant, op het landerige af. Niet echt het knallende festivalwerk waar je nu net even zin in had. En de band neemt tussen de nummers door ook nog eens flink de tijd - slokje water, overleggen. Daar sta je dan met je opgewonden festivalhoofd. Zou er verder op het terrein iets te beleven zijn? Hoe mooi ook de sombere en shoegazende sfeertekeningen van The Antlers, de tent India loopt onstuitbaar leeg. Die Antlers waren natuurlijk veel beter tot hun recht gekomen bij het vallen van de zondagavond, als de spanning eraf is en er wat ruimte ontstaat voor overpeinzing.

The Antlers speelden prachtige, ingetogen liedjes. Beeld anp
The Antlers speelden prachtige, ingetogen liedjes.Beeld anp

Onweerstaanbaar vrolijk

Dan de Amerikaanse band Bleachers, het tweede bandje in het kleine maar direct al opvallend fijne podium Charlie. Bleachers is een project van gitarist en zanger Jack Antonoff, ook actief in de band Fun. Het echte plezier trekt hij kennelijk uit zijn nieuwe, eigen bandje, want Bleachers spuit de tent uit. Het publiek wordt direct opgepookt, met een stuiterende cover: Go Your Own Way van Fleetwood Mac. Lekker makkelijk, maar waarom ook niet. De Charlie ontploft (meebrullen!), en blijft springen op de rest van het Bleachers-repertoire zoals het onweerstaanbaar vrolijke Rollercoaster, dat op Lowlands ineens een echte festivalkraker blijkt.

Zo kan het dus ook: platspelen die hap, en vooral niet al te moeilijk doen bij een graad of dertig en een publiek dat vooral zo snel mogelijk wil los gaan. Als de toetsenist er ineens een tenorsax bij pakt en voor een Clarence Clemons-achtige en dus lekker gierende solo achter zijn elektrische piano vandaan stapt, en de bassist op de speakers klimt voor een best wel cheesy bassolo, is het officieel. Bij Bleachers is het eerste Lowlands-feestje een feit. Op naar het volgende.

Gitarist en zanger Jack Antonoff weet hoe je een feestje moet bouwen. Beeld ap
Gitarist en zanger Jack Antonoff weet hoe je een feestje moet bouwen.Beeld ap
Meer over