Bij Ajax willen ze zo graag voetballen zoals Barcelona doet

Op de avond van de voorspelbaarheid boog Ajax het hoofd voor aanstekelijke klasse, voor ongekend voetbalvernuft ook. Barcelona was beter, veel beter zelfs, hoewel dat niet eens nodig was in het eigen Camp Nou. Op de 3-1-zege viel niets af te dingen.

Neymar (rechts) doet of hij gaat schieten, maar hij kapt. Van Rhijn trapt in de schijnbeweging. Beeld de Volkskrant
Neymar (rechts) doet of hij gaat schieten, maar hij kapt. Van Rhijn trapt in de schijnbeweging.Beeld de Volkskrant

Barcelona nam dus afstand van Ajax, dat op 2 punten blijft staan in de Champions League. Omdat koploper Paris Saint-Germain met 1-0 won bij Apoel Nicosia, tekenen de contouren in groep F zich af. Over twee weken is er mogelijk al duidelijkheid, als Ajax Barcelona ontvangt en Apoel in Parijs voor wellicht zijn laatste kans mag strijden.

Lichtzinnigheid

Duidelijkheid zal er hoe dan ook komen, als Ajax zo voetbalt als in Camp Nou. De ploeg stond model voor lichtzinnigheid, voor verkeerde keuzes, te weinig onderlinge coaching ook, zoals bleek toen Schöne de bal verspeelde.

De Deen deed even boos tegen Kishna, die slordig was toen Ajax eindelijk eens op weg leek naar keeper Ter Stegen. Voor hem pleit dat hij nog jong is en groen op Europees gras. Maar juist Niki Zimling, als 29-jarige een nestor in dit Ajax, blonk uit door onzorgvuldigheid. Hij verving als defensieve middenvelder Viergever, die vanwege de blessure van Boilesen als linksback nodig was.

Zimling leidde de 2-0 in door zomaar in te leveren bij Mascherano. Iniesta zag Messi al gaan, Cillessen kon een doelpunt net niet voorkomen. Er waren 22 minuten gespeeld, de wedstrijd was dat trouwens ook.

Lionel Messi en Niki Zimling. Beeld ap
Lionel Messi en Niki Zimling.Beeld ap

Johan Cruijff

De bij Barcelona samengebalde klasse had zich toen al in volle glorie geopenbaard bij de 1-0. Na een minuut of zes brak het feest voor de liefhebbers van tiki-taka aan. Rakitic, Messi, Pedro en Neymar: ze toucheerden de bal allemaal even, voordat de laatste Cillessen verschalkte. Bij Ajax liepen ze erbij en keken ze ernaar.

Ja, bij Ajax willen ze zo graag voetballen zoals Barcelona doet. Dat probeert Ajax in de opleiding al, want beide clubs zijn doordrenkt van de aanvallende leer van Johan Cruijff. Die spinde dinsdagmiddag even van tevredenheid, want de A-junioren van Ajax leidden met 2-0 tegen die van Barcelona, in de Youth League.

Toen Cruijff de hengelende pers achter zich had gelaten en zich weer naar binnen spoedde voor de tweede helft, keek hij lelijk op van wat zich op het veld voltrok. Ajacied Leyder kreeg een rode kaart, Barcelona maakte 2-1 en 2-2. Het had zelfs 3-2 kunnen worden.

Joel Veltman en Neymar. Beeld getty
Joel Veltman en Neymar.Beeld getty

Brutaal

Er is dus nog veel te leren voor Ajax, in alle opzichten, zoals op een zomerse dag in Spanje duidelijk werd. Dat is niet erg, vinden ze bij de club, dat hoort bij de groei van spelers. En van trainers die er werden gestationeerd sinds Cruijff de revolte verkondigde.

Hoe groot het verschil is tussen Ajax en clubs als Barcelona en Real Madrid? 'Best nog wel groot', had trainer Frank de Boer vooraf gezegd. Dat is natuurlijk vooral in financiële zin zo en bijna altijd ook in sportief opzicht. Vorig seizoen was Ajax brutaal en kon de ploeg van Barcelona winnen in de Arena (2-1), ook omdat Messi niet meedeed en de gasten zich al voor de volgende ronde hadden geplaatst.

Nu was Barcelona, volgens de Boer, 'op volle oorlogssterkte'. Messi dook overal op waar de ruimte lag en hield zich ook omringd door drie Ajacieden staande. Neymar, zichtbaar meer op zijn gemak in zijn tweede jaar bij Barcelona, heeft spektakel in zijn schoenen. Linksback Jordi Alba is linksbuiten tegelijk en nooit moe.

Sleutelweek

'Verboden te falen', kopte sportkrant El Mundo Deportivo streng, want Barcelona had wat te repareren in de Champions League, na de nederlaag bij Paris Saint-Germain. Maar Barcelona hoeft helemaal niet te falen, als Ajax op bezoek komt. Trainer Luis Enrique hoeft slechts de juiste keuzes te maken, in wat hij een sleutelweek noemde met de als zwaar veronderstelde uitbeurt tegen Real Madrid van aanstaande zaterdag.

Hij kan bijna eindeloos variëren, zo ruim als hij in zijn topspelers zit. In de competitiewedstrijd tegen Eibar speelde Xavi mee en zat Iniesta op de bank. Aankoop Rakitic kreeg zelfs rust. Tegen Ajax was Xavi wisselspeler en vormden Iniesta en Rakitic de middenlinie, met de krijger Mascherano.

Iniesta wandelde langs alles en iedereen van Ajax, maar de maaiende arm van Cillessen voorkwam de 3-0. Dat was dus nog in de eerste helft. Na rust bracht De Boer Milik als tweede spits in voor Kishna. El Ghazi mocht ook nog even meedoen en kende geen twijfels toen de bal in de slotfase voor zijn voeten viel: 2-1. Aan de andere kant schoot invaller Sandro Ramírez het restje hoop op meer aan stukken.

Trainer Luis Enrique. Beeld epa
Trainer Luis Enrique.Beeld epa
Meer over