Bij Ajax is sterrendom afgeschaft

Liefst tien eredivisieclubs hebben een topscorer met meer doelpunten dan de beste schutter van de oude en bijna nieuwe kampioen Ajax.

WILLEM VISSERS

AMSTERDAM - AJAX - FC TWENTE: 3-0

Titel 33 van Ajax zal het kampioenschap zijn van de ongenaakbare trainer Frank de Boer. Of anders is het de titel van Lasse Schöne, die zich opwerkte van ideale twaalfde man tot leverancier van succes in een hechte ploeg waar sterrendom is afgeschaft.

Landskampioenschap 33, op zijn vroegst gevierd na het duel bij Vitesse zondag, is ook de titel van speltechnische armoede, al was de wedstrijd tegen FC Twente best vermakelijk. Degelijkheid in voetbal is genoeg in de stad die barst van artisticiteit, omdat geen rivaal de capaciteit heeft om die alledaagsheid te overtreffen.

De topper van zondag tegen Twente (3-0) was een modelwedstrijd voor het seizoen 2013-2014. Twente had, net als PSV vlak na de winterstop, bij rust (dik) moeten voorstaan in de Arena. Dat gebeurde niet, door het verprutsen van kansen, naïviteit en vrijblijvendheid aan Twentse kant.

Ajax won uiteindelijk simpel, met dank aan de weer beslissende Schöne, die de vrije trap voor de 1-0 van Stefano Denswil nam en de 2-0 zelf inschoof, na een fraaie aanval via Bojan Krkic en de opgeleefde Ricardo van Rhijn.

De Boer intussen prees zichzelf in een zeldzame bui van onbescheidenheid voor het opstellen van Bojan, ten koste van de houterige Kolbeinn Sigthorsson. Een hinde dartelde tussen twee boomstammen uit de Scandinavische voetbalbossen, Andreas Bjelland en Rasmus Bengtsson.

De titel is ook een gevolg van geestelijke rijkdom. Ajax kijkt naar zichzelf en strooit niet meer met miljoenen. Vreemd genoeg legt de concurrentie zich ogenschijnlijk eenvoudig neer bij de suprematie die alleen bestaat in de stand op de ranglijst. PSV, Twente, misschien zelfs Feyenoord, qua aantrekkingskracht zijn ze niets minder dan Ajax. Ze kunnen niet op tegen de effectiviteit, de rust, de geestelijke voorsprong van al dat gecontinueerde succes.

Frank de Boer is de grootmeester uit Grootebroek, met vier behaalde titels op rij straks. Dat is een record voor Ajax. Zo bezien is hij beter dan Michels, Van Gaal of wie dan ook. Lasse Schöne, op veel plaatsen inzetbaar, is de koning van de spelhervatting, met zijn traptechniek, gevoegd bij rust en ontspanning.

Het leven heeft hem meegevoerd naar een ideale biotoop, zoals bleek bij dat ene moment tijdens de eerste helft. Nicolai Boilesen, dat ongedurige veulen dat soms op hol slaat in de wei, kreeg een aai over de wang van Schöne, de lachende menner.

En alweer doet Ajax het dus zonder topscorer, om de profilering van het team te benadrukken. Het is bijna bizar, de nu volgende opsomming: Heerenveen, Feyenoord (twee man), AZ, Twente (drie man zelfs), NEC, Heracles, PSV, Vitesse (twee man), FC Utrecht en zelfs PEC Zwolle hebben voetballers die vaker scoorden dan de beste Ajacied, Sigthorsson (9 doelpunten). Alsof Ajax, waar de wieg van vele spitsen stond, de topschutter heeft verbannen naar een onbewoond eiland.

De Boer hoefde ook geen nieuwe Christian Eriksen, de vertrokken spelmaker. Hij heeft Thulani Serero, een kereltje uit Zuid-Afrika dat danst, soms onwaarschijnlijk goed speelt en dan weer onbegrijpelijk matig. Serero liep het Twentse middenveld ondersteboven. Bojan Krkic was spits, tegen twee weinig beweeglijke verdedigers dus. Hij scoorde fraai, na een aanval over Van Rhijn en Davy Klaassen, tijdens een van zijn beste wedstrijden in Amsterdam. Het mocht ook wel een keer, ja.

Overlevingsdrang

Van Rhijn moest overgeven. 'Hij stond kotsend op het veld. Dat wil ik graag zien', zei De Boer over de inzet. Hij was woedend tijdens de rust, om alle verloren duels. Collega Jansen was niet ontevreden. Dat zei alles. FC Twente is jong en het voetbal te vrijblijvend. Het is een aardig elftal met creativiteit en trainers die te weinig eisen. Geen dwang, geen overlevingsdrang.

De vraag na de 3-0 was dus of Ajax het kampioenschap van de armoede grijpt. 'Het is nooit goed', zei De Boer. Maar zo'n ploeg als Ajax is ook charmant. Hoeveel sympathieker is het om met een zelf opgeleide ploeg te gloriëren, dan met tientallen miljoenen te smijten? Rijkdom zit in het hoofd, dat van De Boer bijvoorbeeld.

Of dat van Lasse Schöne. Hij legt een vrije trap achteloos op een hoofd, zoals bij de 1-0 van Denswil. FC Twente had toen al zeker twee keer moeten scoren, maar Luc Castaignos is nu eenmaal niet alleen nog steeds een talent maar ook een notoire kansenmisser.

'We hebben de concurrentie een tik gegeven', concludeerde De Boer. 'Het zou heel stom zijn als we geen kampioen worden.' Dat is alleen rekenkundig nog mogelijk.

undefined

Meer over