Bieber is geen blijvertje * *

Tienerzanger Justin Bieber trad gisteren op in Ahoy. Het imposantst was het publiek van uitzinnige tienermeisjes.

Twitterbericht van Ahoy Rotterdam, zondagmiddag, een halve dag voor Justin Biebers Nederlandse podiumdebuut aldaar: 'Bieber-fans, belangrijk!! Zorg dat je goed gegeten en gedronken hebt voordat het concert begint, anders val je misschien flauw.'

Veel fans van het Canadese tieneridool zullen het in de rij voor Ahoy gelezen hebben. De hele middag stonden de 'Beliebers' (veelal tienermeisjes) in drommen voor de poorten om als eerste binnen te zijn.

Binnen begon het aftellen. Op een scherm liep een digitale teller terug naar nul en daar was hij dan, terwijl de eerste noten van Love Me klonken. Gekrijs, niet te bevatten zo hard. Het laaide steeds op wanneer hij een danspasje maakte, zijn stem liet trillen, een kledingstuk uittrok of iets zei.

'Zijn er hier meisjes die single zijn?' (Jaaaaaaa!)

'En zijn er hier meisjes die eenzaam zijn?' (Jaaaaaa!)

Wie geen tienerdochter heeft, kan het allemaal gemist hebben. De Bieber-hysterie was vooral een Noord-Amerikaans fenomeen en is daar nog altijd veel groter dan hier. Hier haalde geen van zijn singles de bovenste helft van de Top 40.

Dat gaat vast veranderen nu de schouders flink onder debuutalbum My World 2.0 (2010) worden gezet en de Bieber-film Never Say Never gaat draaien (in Amerika al goed voor tientallen miljoenen dollars). Bovendien zeggen officiële hitnoteringen niet alles meer.

Bieber stelde zich aan de wereld voor door liedjes op YouTube te zetten. Ze trokken miljoenen kijkers, onder wie Usher, die hem een platencontract bezorgde.

Het eerste halfuur in Ahoy was beslist niet saai. Na wat R&B-deunen met een stevige beat nam Bieber plaats in een hartvormige stalen constructie en zong hij twee liefdesliedjes (Never Let You Go en Favorite Girl), zichzelf begeleidend op akoestische gitaar, zwevend boven zijn publiek. Aardige vondst, dat moet gezegd.

Filmpjes uit Biebers kinderjaren en een obligate medley van zijn achtergrondzangers haalden daarna de vaart eruit, al keerde die natuurlijk terug toen hitjes als One Time en Baby kwamen.

De vraag is: is Bieber een blijvertje? Schuilt er een Justin Timberlake of Michael Jackson in hem?

Antwoord: vermoedelijk niet. Als danser heeft Bieber niet diezelfde lichte tred. Zingen kan hij vast wel (al was in Ahoy niet alles live), maar zijn stem is niet erg 'eigen'. Waar het vooral aan ontbreekt is een echt pakkend popliedje dat de 'Beliebers' over vijf jaar nog eens zullen neuriën.

In Ahoy neurieden ze niet; in Ahoy gilden ze, zo hard ze konden. Dat was imposant en onvergetelijk, zonder meer.

Justin Bieber, 27/3. Ahoy, Rotterdam

undefined

Meer over