Nieuws

Bidens 2-biljoen-dollarplan moet Amerikaanse economie transformeren (met prijskaartje voor het bedrijfsleven)

De Amerikaanse president Joe Biden heeft woensdag een enorm investeringsplan geïntroduceerd ter waarde van meer dan 2 biljoen dollar om de economie te transformeren. Om alle maatregelen te betalen wil hij de belastingen voor het bedrijfsleven verhogen.

President Joe Biden presenteert zijn ‘American Jobs Plan’.  Beeld REUTERS
President Joe Biden presenteert zijn ‘American Jobs Plan’.Beeld REUTERS

Het ‘American Jobs Plan’ moet miljoenen banen creëren door het aanleggen van wegen en andere infrastructuur, het verbeteren van internetverbindingen, het verduurzamen van de economie en het verbeteren van sociale dienstverlening zoals ouderenzorg. ‘Het is een investering in Amerika zoals we die maar eenmaal in een generatie kunnen doen, met niets te vergelijken sinds de aanleg van het snelwegenstelsel of de wedloop in de ruimte van tientallen jaren geleden’, zei Biden bij de bekendmaking van het plan in Pittsburgh.

Biden verwees naar analyses van Wall Street-experts die rekening houden met 18 miljoen nieuwe banen dankzij de investeringsplannen. ‘En dan hebben we het over goedbetaalde banen’, aldus Biden. De Democraat zei, ongetwijfeld tot afgrijzen van de Republikeinen, er geen enkel probleem mee te hebben om de rekening van zijn banenplan grotendeels bij het Amerikaanse bedrijfsleven neer te leggen. Dat wil de president onder meer doen door de belastingtarieven voor bedrijven de komende vijftien jaar te verhogen van 21 naar 28 procent.

Dat is volgens Biden nog altijd lager dan het tarief van 35 procent waar bedrijven vanaf de Tweede Wereldoorlog tot 2017 mee te maken hadden. Zijn voorganger, Donald Trump, verlaagde kort na zijn aantreden de belastingen voor bedrijven tot het huidige tarief. Biden zei ook een eind te zullen maken aan de situatie dat grote bedrijven als Amazon, Apple en Google vrijwel geen federale belastingen hoeven te betalen. Hij wil onder meer mazen in de fiscale wetgeving dichten die het grote techbedrijven mogelijk maken via buitenlandse dochterfirma’s belastingen in de VS te ontwijken.

Botsing

Het is Bidens tweede biljoenenplan binnen twee maanden, na het coronasteunplan van 1,9 biljoen. Het plan zal tot een stevige botsing leiden met de Republikeinen in het Congres, vooral vanwege de belastingverhoging. De Republikeinen willen wel investeringen, maar minder omvangrijk en zonder sociale zorg erin. Mogelijk komt Biden later deze maand met nog een economisch steunplan van 2 biljoen dollar.

Met een totaal prijskaartje van bijna 6 biljoen dollar zouden Bidens steun- en investeringspakketten de bemoeienis van de federale overheid met de Amerikaanse economie brengen op zo’n 20 procent. Dat is een ongekend aandeel sinds de dagen van president Franklin D. Roosevelt en zijn New Deal in de jaren dertig. Overigens vinden linkse Democraten dat de overheidsuitgaven nog hoger zouden moeten zijn.

Bidens plan heeft ook een geopolitiek doel. Naast de banen die de honderden miljarden aan overheidsgeld opleveren, zou het plan ook de concurrentiekracht van de VS doen toenemen. Hoognodig, aldus Biden, gezien de opkomst van China als economische en technologische grootmacht. ‘Dit plan stimuleert Amerikaanse innovatie in markten die voor het oprapen liggen, zoals accu’s, chips en schone energie.’

Meer over