nieuws

Biden ziet zich gedwongen sancties in te stellen tegen hoge Cubaanse ambtenaren om overheidsgeweld

De Verenigde Staten stellen vanaf donderdag nieuwe sancties in tegen een aantal hoge Cubaanse ambtenaren. Dit meldt The Washington Post op basis van een bron in het Witte Huis. De sancties zijn een reactie op het overheidsgeweld tegen Cubaanse demonstranten tijdens de protesten die eerder deze maand plaatsvonden.

Een vrouw in Miami rijdt langs een restaurant dat populair is onder de Cubaanse diaspora in die stad en wuift met een Cubaanse vlag.  Beeld REUTERS
Een vrouw in Miami rijdt langs een restaurant dat populair is onder de Cubaanse diaspora in die stad en wuift met een Cubaanse vlag.Beeld REUTERS

Duizenden Cubanen gingen op zondag 11 juli de straat op in een zeldzaam publiek vertoon van onvrede. De plaats San Antonio de los Baños, net onder Havana, gold als het hart van het protest, maar ook in Havana zelf en in andere plaatsen op het eiland vonden demonstraties plaats. De overheid sloot het internet af, stuurde ordetroepen op de demonstranten af en riep landgenoten op ‘de revolutie’ te beschermen tegen de opstandelingen. Een dag later stelde president Miguel Diáz-Canel dat Cuba’s economische malaise vooral te danken is aan het verlammende Amerikaanse handelsembargo, dat al sinds de jaren zestig buitenlandse handel met het socialistische land belemmert.

De protesten dwingen de Amerikaanse president Joe Biden voor het eerst sinds zijn aantreden in januari tot actie richting Cuba. Het afgelopen halfjaar behoorde het eiland niet tot zijn prioriteiten, tot frustratie van de Cubaanse overheid en bevolking, die na vier jaar Trump hoopten op een voortzetting van de toenadering waarmee president Obama een begin had gemaakt. Biden hield zich echter op de vlakte en maakte weinig haast met het terugdraaien van extra sancties die door Trump waren ingesteld.

Onder druk van het eigen parlement en een mondige en kritische Cubaanse diaspora in de Verenigde Staten, zet Biden nu stappen om een paar eerste versoepelingen richting Cuba toch weer aan te scherpen. Zijn regering zoekt nu maatregelen ‘die het Cubaanse volk steunen en het Cubaanse regime aansprakelijk stellen’, zei een woordvoerder eerder deze week. De nieuwe sancties zijn hier onderdeel van en bestaan uit het bevriezen van Amerikaans vermogen van hoge Cubaanse overheidsfunctionarissen en het instellen van inreisverboden.

Cubaanse volk

Zo drijft Biden verder af van het Cuba-beleid van zijn voormalige baas Obama, onder wie hij vicepresident was. Terwijl Trump een nieuwe koude oorlog met het eiland inluidde, bestaande uit sancties en het ontbreken van enige relaties, ziet Biden zich nu gedwongen de kant van het Cubaanse volk te kiezen – of het deel daarvan dat niet langer gelooft in de zegeningen van Fidel Castro’s revolutie. Daarmee neemt hij afstand afstand tot de Cubaanse staat. De Cubaanse Communistische Partij en de Amerikaanse Democratische Partij staan, voorlopig, lijnrecht tegenover elkaar.

Soldaten patrouilleren in de straten van Havana, de hoofdstad van Cuba.  Beeld AP
Soldaten patrouilleren in de straten van Havana, de hoofdstad van Cuba.Beeld AP

Een ruime anderhalve week geleden kwam diepe Cubaanse onvrede plots, massaal en zeldzaam zichtbaar naar buiten. Mensen protesteerden tegen algehele schaarste, armoede, honger en het gebrek aan vrijheden onder de communistische staat. In coronajaar 2020 kromp de Cubaanse economie met 11 procent. Vooral het instorten van de toerismesector gaf het eiland een harde knauw. Al maanden staan Cubanen in urenlange rijen voor grotendeels lege (staats)winkels. Halverwege 2021 luidt een wrange Cubaanse grap: Cuba heeft drie problemen: ontbijt, lunch en avondeten.

Hoewel de Cubaanse overheid economische hervormingen heeft aangekondigd, luidt de officiële lijn dat het Amerikaanse embargo de wortel is van alle ellende. De demonstranten zijn een door de Amerikanen opgehitste vijfde colonne, stelde de president vorige week. Tijdens kleinere protesten die volgden op de grote demonstraties van 11 juli, kwam een man om het leven. Vooralsnog lijken de protesten door de overheid gesmoord, onder andere door het afsluiten van internet.

Meer over