Nieuws

Biden zet Trumps beleid voort: VS trekken alle strijdkrachten terug uit Irak

De Verenigde Staten gaan alle resterende strijdkrachten terugtrekken die in Irak de terreurgroep IS bestrijden. Dankzij de ‘toegenomen capaciteit’ van de Iraakse veiligheidstroepen is Amerikaanse aanwezigheid niet langer nodig.

Soldaten rond de Amerikaanse ambassade in Bagdad in 2019. Beeld AFP
Soldaten rond de Amerikaanse ambassade in Bagdad in 2019.Beeld AFP

Net als zijn voorganger Donald Trump probeert de Amerikaanse president Joe Biden een ​​eind te maken aan wat inmiddels ‘eindeloze oorlogen’ worden genoemd. Onder Trump daalde het aantal Amerikaanse manschappen in Irak al tot 2.500. Tijdens de eerste ‘strategische dialoog’ met Biden als president spraken de landen af dat ook deze laatste manschappen zich terugtrekken uit de strijd tegen de radicaalislamitische terreurgroep IS.

Wanneer de troepen van de VS en andere landen die meehielpen in de strijd tegen IS uit Irak vertrekken, wordt later afgesproken. Amerikaanse militairen zullen nog in Irak blijven in Irak om het leger met adviezen en trainingen bij te staan.

De overgang van de Amerikaanse en andere internationale troepen van gevechtsoperaties naar het trainen, uitrusten en assisteren van het Iraakse leger ‘weerspiegelt het succes’ van de strategische samenwerking, aldus een gezamenlijke verklaring van de VS en Irak woensdag. ‘Het verzekert de steun aan de voortdurende inspanningen van de Iraakse strijdkrachten om ervoor te zorgen dat IS nooit meer de stabiliteit van Irak kan bedreigen.’

Sjiitische paramilitaire groepen

Afgelopen zomer maakten de VS al bekend de troepenmacht in Irak te reduceren. In hun verklaring noemden de landen toen nog geen aantallen of tijdschema. Irak beloofde de bases die Amerikaanse troepen huisvestten, te beschermen. Ook nu nog worden die bases dagelijks bestookt met raketten van sjiitische paramilitaire groepen die banden hebben met Iran.

In januari vorig jaar liquideerden de VS generaal Qassem Soleimani, Irans tweede man. In de daaropvolgende geopolitieke spanningen keerde Irak zich definitief tegen het Amerikaanse leger. Het Iraakse parlement stemde toen voor het vertrek van alle Amerikaanse militairen, die ‘voorgoed’ het land moesten verlaten.

Al voor die liquidatie groeide in Irak de onvrede over de Amerikaanse aanwezigheid. De Verenigde Staten zijn sinds 2003 op grote schaal militair actief in het land van de Eufraat en de Tigris. Aanvankelijk was dat om dictator Saddam Hoessein omver te werpen. Na een pauze tussen 2011 en 2013 keerden de Amerikanen terug voor de strijd tegen Islamitische Staat.

Meer over