Nieuws

Biden: VS verdedigen Taiwan als China aanvalt

De Verenigde Staten zullen Taiwan verdedigen als dat land wordt aangevallen door China. De Amerikaanse president Joe Biden zei tijdens een vraaggesprek met de nieuwszender CNN dat hij zich daartoe ‘verplicht’ voelt.

De Amerikaanse president Joe Biden tijdens zijn interview met CNN in Baltimore (Maryland). Beeld AP
De Amerikaanse president Joe Biden tijdens zijn interview met CNN in Baltimore (Maryland).Beeld AP

De uitspraak laat zien dat het Amerikaanse beleid verschuift, omdat Washington in het verleden Taiwan wel hielp bij het opbouwen van de verdediging maar nooit expliciet beloofde het eiland te hulp te schieten.

Taiwan wordt door het communistische regime in Beijing als afvallige provincie beschouwd. De spanningen tussen de twee landen zijn de afgelopen maand flink opgelopen, onder meer doordat Chinese militaire vliegtuigen dagen achtereen door het luchtruim van Taiwan vlogen.

Volgens de Taiwanese minister van Defensie Chiu Kuo-cheng hebben de militaire spanningen het ergste niveau in ruim veertig jaar bereikt.

De Amerikaanse president Joe Biden tijdens het vraaggesprek met CNN in Baltimore (Maryland). Links interviewer Anderson Cooper van de nieuwszender. Beeld REUTERS
De Amerikaanse president Joe Biden tijdens het vraaggesprek met CNN in Baltimore (Maryland). Links interviewer Anderson Cooper van de nieuwszender.Beeld REUTERS
Meer over