Nieuws

Biden presenteert plannen voor een socialer Amerika (en hoopt vurig op steun partijgenoten)

De Amerikaanse president Biden heeft donderdag een pakket aan maatregelen van 1,75 biljoen dollar gepresenteerd om de gezondheidszorg, het onderwijs, de zorg voor kinderen en het klimaatbeleid te verbeteren. Volgens The New York Times smeekte hij de Democraten in het Congres om het pakket te steunen. Of dat ook zal gebeuren, is nog niet duidelijk.

President Biden geeft donderdag in het Witte Huis  een toelichting op zijn sociale-investeringsplannen.  Beeld Getty Images
President Biden geeft donderdag in het Witte Huis een toelichting op zijn sociale-investeringsplannen.Beeld Getty Images

Aanvankelijk lanceerde Biden een veel omvangrijker pakket van 3,5 biljoen dollar, zo ambitieus dat hij door sommigen als de nieuwe Franklin D. Roosevelt werd beschouwd, een radicale hervormer die het Amerikaanse kapitalisme van karakter zou doen veranderen. Rechtse Democraten, vooral de senatoren Joe Manchin en Kyrsten Sinema, vonden Bidens maatregelen veel te duur. Op hun beurt dreigden linkse Democraten tegen het pakket te stemmen als Biden de rechtervleugel van de partij te veel tegemoet zou komen. Ook dreigden zij tegen een plan voor investeringen in de infrastructuur te stemmen.

Met zijn donderdag gepresenteerde pakket hoopt Biden een maandenlang durende patstelling in zijn eigen partij te doorbreken. Zijn presidentschap zal bepaald worden door wat er de komende weken gebeurt, zei hij volgens The Washington Post achter gesloten deuren tegen zijn partijgenoten. Met andere woorden: als de Democraten niet akkoord gaan, zal Bidens presidentschap grote schade oplopen.

Het pakket van 1,75 biljoen dollar voorziet in subsidies voor ziektekostenverzekering, gratis voorschoolse opvang voor 3- en 4-jarigen, een vorm van kinderbijslag, subsidies voor betaalbare huizen en studiebeurzen voor studenten uit arme gezinnen. ‘Zulke wetgeving is niet meer aangenomen door het Congres sinds de jaren zestig’, zei de linkse senator Bernie Sanders, die overigens vond dat de Democraten pas voor kunnen stemmen als de plannen zijn verduidelijkt.

Afgezwakt

Vergeleken met het oorspronkelijke plan van 3,5 biljoen dollar zijn echter veel linkse maatregelen geschrapt, zoals betaald ouderschapsverlof, een belastingverhoging voor de rijken en een verlaging van de medicijnprijzen voor ouderen. Ook een voorgenomen reductie in de uitstoot van broeikasgassen werd geschrapt – bijzonder pijnlijk voor Biden, die dit weekend naar de internationale klimaattop zal afreizen.

De senatoren Sinema (Arizona) en Manchin (West-Virginia) speelden een sleutelrol. Hun steun was noodzakelijk omdat Democraten en Republikeinen in de Senaat elk 50 zetels hebben – bij het staken van de stemmen geeft vicepresident Kamala Harris de doorslag. Volgens critici lieten zij zich leiden door lobby’s. Sinema, die zich verzette tegen lagere medicijnprijzen, ontving grote donaties van de farmaceutische industrie. Manchin, die zich tegen de klimaatplannen van Biden verzette, komt uit een steenkoolstaat en werd gesteund door de kolenindustrie.

Meer over