NieuwsVerenigde Staten

Biden nomineert vrouw van inheemse afkomst voor ministerspost

Toekomstig president Joe Biden heeft congreslid Deb Haaland genomineerd als minister van Binnenlandse Zaken. Dat bevestigt het kantoor van Bidens transitieteam.

Congreslid Deb Haaland is door Joe Biden genomineerd als minister van Binnenlandse Zaken. Beeld AP
Congreslid Deb Haaland is door Joe Biden genomineerd als minister van Binnenlandse Zaken.Beeld AP

Het zou van grote symbolische waarde zijn als de parlementariër uit de staat New Mexico tot minister van Binnenlandse Zaken benoemd wordt. Niet alleen omdat Haaland van inheemse afkomst is, maar ook omdat het ministerie van Binnenlandse Zaken grotendeels gaat over de betrekkingen met native Americans, en het beheer van federaal land en nationale parken. Het zou voor het eerst zijn dat het ministerie geleid wordt door een minister van inheemse afkomst.

De 60-jarige Haaland maakt deel uit van de Pueblo of Laguna-stam, die leeft in een reservaat op zo’n 70 kilometer ten westen van de stad Albuquerque in New Mexico. Haaland is een van de eerste twee native Americans die in 2018 in het Huis van Afgevaardigden werden gekozen.

De inheemse stem speelde een grote rol in Bidens verkiezingsoverwinning in de zuidwestelijke staat Arizona.

Biden nomineerde donderdag ook de voormalige leider van milieutoezichthouder Environmental Protection Agency (EPA), Gina McCarthy, om een nieuwe taskforce te gaan leiden die zich richt op de bestrijding van de klimaatverandering.

Meer over