Nieuws

Biden noemt moord op zwarte bewoners in Tulsa in 1921 ‘een van de ergste bloedbaden ooit’

Als eerste Amerikaanse president heeft Joe Biden de wijk in de stad Tulsa bezocht, die in 1921 het toneel was van een slachting onder zwarte Amerikanen. Biden noemde de dood van naar schatting driehonderd bewoners daar ‘een van de ergste bloedbaden’ uit de Amerikaanse geschiedenis.

De laatste overlevenden van het bloedblad In Tulsa zingen mee tijdens de herdenking. Beeld Getty Images
De laatste overlevenden van het bloedblad In Tulsa zingen mee tijdens de herdenking.Beeld Getty Images

De president woonde de honderdjarige herdenking van de vernietiging van de zwarte buurt Greenwood bij. Daar hekelde hij het jarenlange zwijgen in de VS over de moordpartij. Een witte menigte maakte destijds dit welvarende zwarte deel van Tulsa, in de staat Oklahoma, met de grond gelijk nadat een wit meisje zou zijn aangevallen door een zwarte man.

‘Landgenoten, dit was geen opstootje’, hield Biden de bevolking voor. ‘Dit was een bloedbad, een van de ergste in onze geschiedenis. En het was niet het enige. Te lang werd het vergeten door onze geschiedenis. Vanaf het moment dat het gebeurde, werd duidelijk geprobeerd het weer uit ons geheugen te wissen.’

De president wilde met zijn aanwezigheid bij de herdenking een duidelijk signaal afgeven dat de gebeurtenissen in Tulsa eindelijk besproken moesten worden. Op scholen werd er nooit of amper aandacht aan besteed en nog steeds hebben veel Amerikanen er geen weet van. Tekenend is ook dat zelfs Democratische voorgangers van Biden, zoals Bill Clinton en Barack Obama, eerdere herdenkingen niet aangrepen om Tulsa te bezoeken.

Overlevenden

Biden: ‘Sommige gevallen van onrecht zijn zo weerzinwekkend, zo gruwelijk en zo pijnlijk, dat ze niet kunnen worden begraven. Hoe hard mensen het ook proberen. Wij kunnen niet kiezen wat wij wel en wat wij niet willen weten. De hel barstte hier letterlijk los. ’

De president werd geprezen door zwarte leiders, omdat hij aanwezig was bij de historische herdenking. Biden sprak met drie overlevenden van het bloedbad, die in leeftijd varieerden van 101 tot 107 jaar. Hun families en duizenden andere bewoners van Greenwood, dat destijds de welvarendste zwarte buurt van Amerika werd genoemd, oftewel ‘het Zwarte Wall Street’, moesten toezien hoe de wijk in een dag volledig werd vernield en platgebrand.

Een witte meute trok moordend door Greenwood nadat een groep zwarte bewoners, sommigen gewapend, hadden geprobeerd te voorkomen dat de zwarte schoenpoetser Dick Rowland zou worden gelyncht. Volgens diverse berichten zou hij in een lift zijn gestruikeld en in botsing zijn gekomen met de witte liftbediende. De politie werd erbij gehaald waarna Rowland ervan werd beschuldigd het meisje te hebben aangevallen.

Berechting

Meer dan dertig huizenblokken van Greenwood, met honderden winkels en woningen, werden met de grond gelijk gemaakt. Duizenden bewoners werden daarna tijdelijk ondergebracht in een kamp dat werd bewaakt door de Nationale Garde. Tot berechting van de daders is het nooit gekomen. De schattingen van het aantal doden liepen uiteen van officieel enkele tientallen tot tussen de 150 en 300.

Biden maakte van de herdenking gebruik om het Congres op te roepen de positie van de zwarte bevolking te verbeteren. Ook deed hij een beroep op de parlementariërs, in het bijzonder in de Senaat, om zijn wetsvoorstellen aan te nemen die het stemrecht moeten beschermen. Biden trok fel van leer tegen de pogingen van Republikeinen die in diverse staten proberen de regels voor het stemmen te veranderen.

Volgens de Republikeinen zijn aanpassingen nodig om fraude bij verkiezingen te voorkomen. De Democraten zeggen echter dat ze bedoeld zijn om het stemmen voor minderheden, in het bijzonder zwarten, moeilijker te maken. De president zei dat hij vicepresident Kamala Harris had aangewezen om de strijd tegen de Republikeinse acties te coördineren.

Meer over