nieuws

Biden kiest ervaren diplomaat als nieuwe CIA-chef

Aankomend president Joe Biden kiest de ervaren diplomaat William Burns als nieuwe topman voor de geheime dienst, de CIA. Burns kent het Midden-Oosten en Rusland goed, en was ook betrokken bij de onderhandelingen over het nucleaire akkoord met Iran.

William Burns. Beeld AFP
William Burns.Beeld AFP

De eerste taak van Burns is volgens Biden om ervoor te zorgen dat de CIA haar inlichtingen en analyses zonder politieke spin presenteert. Burns heeft de reputatie onpartijdig te zijn, en hij heeft belangrijke diplomatieke posten bekleed in zowel Republikeinse als Democratische regeringen. Deze ervaring zou de bevestiging van zijn aanstelling door de Senaat relatief eenvoudig moeten maken.

‘William Burns deelt mijn overtuiging dat de geheime dienst apolitiek moet zijn, en dat de mensen die er toegewijd voor werken de dankbaarheid en het respect van onze natie verdienen’, zo staat in de mededeling van Joe Biden.

President Trump heeft een gespannen relatie met zijn spionagediensten gehad. Zo liet hij voortdurend weten dat hij twijfelde aan de informatie dat Rusland achter de bemoeienis zat met de presidentsverkiezingen van 2016 – iets wat alle Amerikaanse inlichtingendiensten (van de CIA en de NSA tot de spionagedienst van het Pentagon, de DIA) concludeerden. De president wantrouwde alle informatie die hij kreeg, en zei te vermoeden dat sommige overheidsdiensten vanaf zijn kandidatuur hebben geprobeerd om hem tegen te werken.

Burns (62) is momenteel de voorzitter van de Carnegie Endowment for International Peace, een denktank die zich bezig houdt met internationale vraagstukken. Hiervoor diende hij als viceminister van Buitenlandse Zaken onder president Barack Obama. De laatste maanden viel Burns op door zijn kritiek op het beleid van president Trump. In augustus waarschuwde er al dat deze zich niet neer zou leggen bij een eventuele verkiezingsnederlaag.

LEES OOK:

‘Ik denk niet dat dat waar is’, kregen Trumps hoogste inlichtingenchefs de afgelopen jaren steeds te horen als hij werd ingelicht over de gevoeligste kwesties die spelen in de wereld. Een andere, steeds weer terugkerende reactie van de president was: ‘Ik weet niet of ik dat wel geloof’.

Amerika’s hoogste inlichtingenbazen hebben opnieuw onderstreept hoezeer ze van mening verschillen met president Trump over gevaren die de VS bedreigen. Ze maken gehakt van Trumps oordeel over Noord-Korea, Iran en IS.

Meer over