Nieuws

Biden in 9/11-toespraak: ‘Eenheid is onze grootste kracht’

De Amerikaanse president Joe Biden heeft vrijdag in een videoboodschap opgeroepen tot nationale eenheid. Biden had de boodschap ingesproken ter gelegenheid van de herdenking van de aanslagen van 11 september 2001, die zaterdag twintig jaar geleden gebeurden. Daarbij kwamen 2977 mensen om het leven.

President Joe Biden en zijn vrouw Jill Biden arriveerden vrijdagavond in New York, waar ze zaterdag de herdenking van de aanslagen in de VS in 2001 zullen bijwonen. Beeld AP
President Joe Biden en zijn vrouw Jill Biden arriveerden vrijdagavond in New York, waar ze zaterdag de herdenking van de aanslagen in de VS in 2001 zullen bijwonen.Beeld AP

‘In de dagen die volgden op 11 september 2001 zagen we overal heldenmoed, op verwachte en onverwachte plaatsen’, zei Biden in zijn boodschap. ‘We zagen ook iets dat maar al te zeldzaam was: een echt gevoel van nationale eenheid.’

De ‘centrale les van 11 september’ is volgens Biden dat juist in tijden van tegenspoed ‘eenheid onze grootste kracht is’. Vervolgens bracht hij een nuance aan: ‘Eenheid betekent niet dat we hetzelfde moeten geloven. We moeten een fundamenteel respect en vertrouwen hebben in elkaar en in deze natie.’

Ook stond Biden stil bij de ‘duistere krachten van de menselijke natuur’ die in 2001 na de aanslagen boven kwamen drijven. Hij sprak over ‘angst en woede, wrok en geweld tegen moslim-Amerikanen’. Dergelijke sentimenten hadden volgens hem de Amerikaanse eenheid ‘gebogen, maar niet verbroken’.

Bidens oproep tot eenheid komt op een moment van grote politieke verdeeldheid in de Verenigde Staten, onder meer over de aanpak van de Covid-pandemie, het kiessysteem en abortus.

Drie aanslagen

De Verenigde Staten staan zaterdag stil bij de aanslagen van 11 september 2001. Twintig jaar geleden vlogen terroristen met gekaapte passagiersvliegtuigen in op het World Trade Center in New York en het Pentagon bij Washington. Daarbij kwamen 2977 mensen om het leven.

Ook in het dorp Shanksville stortte een gekaapt vliegtuig neer. Dat gebeurde toen inzittenden de terroristen aan boord probeerden te overmeesteren. Dit toestel was vermoedelijk onderweg naar het Witte Huis of het parlementsgebouw in Washington.

President Biden en first lady Jill Biden zijn zaterdag bij de herdenkingen op de drie rampplekken. Vicepresident Kamala Harris en haar man Douglas Emhoff gaan naar een andere bijeenkomst in Shanksville dan het presidentiële echtpaar. De vier zien elkaar later bij het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Amerikaanse presidenten bezoeken niet elk jaar drie herdenkingslocaties op 11 september. Biden legt deze zaterdag dezelfde route af als toenmalig president Barack Obama in 2011, tien jaar na de aanslagen. Obama is nu ook bij de herdenking in New York. Oud-president Donald Trump gaat voor zover bekend niet naar een herdenking.

De herdenkingen vinden dit jaar plaats kort nadat de Verenigde Staten Afghanistan hebben verlaten. Het Amerikaanse leger viel dat land bijna twintig jaar geleden binnen omdat de extremistische Taliban, de toenmalige machthebbers, onderdak boden aan de groepering die achter de 11 september-aanslagen zat, al-Qaeda. De Taliban werden verdreven maar kwamen vorige maand weer aan de macht, enkele weken voor het vertrek van de Amerikanen.

Meer over