Nieuws

Biden: ‘Geen illusies over opgeven kernwapens door Noord-Korea’

De Amerikaanse president Joe Biden heeft na een ontmoeting met zijn Zuid-Koreaanse tegenhanger Moon Jae-in vrijdag benadrukt dat hij via de diplomatieke weg de spanningen met Noord-Korea wil doen afnemen. Wel zei Biden daarbij dat hij zich ‘geen illusies’ maakt over hoe moeilijk het zal zijn om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te overtuigen zijn kernwapenarsenaal op te geven.

De Amerikaanse president Joe Biden (rechts) met zijn Zuid-Koreaanse ambtsgenoot Moon Jae-in tijdens een gezamenlijke persconferentie na hun ontmoeting in het Witte Huis. Beeld REUTERS
De Amerikaanse president Joe Biden (rechts) met zijn Zuid-Koreaanse ambtsgenoot Moon Jae-in tijdens een gezamenlijke persconferentie na hun ontmoeting in het Witte Huis.Beeld REUTERS

Biden zei in een gezamenlijke persconferentie met Moon Jae-in dat hij bereid is om met Kim te gaan onderhandelen als Pyongyangs nucleaire programma ook bespreekbaar wordt. ‘We zijn allebei diepbezorgd over de situatie’, aldus de Amerikaanse president.

Sinds het aantreden van Biden als president van de Verenigde Staten, zijn er nog geen gesprekken op het hoogste niveau geweest tussen de VS en Noord-Korea. Bidens voorganger Donald Trump had in zijn ambtstermijn drie ontmoetingen met Kim Jong-un. Dat leverde geen einde van het Noord-Koreaanse kernprogramma op, maar het stalinistisch geleide land zag wel af van verdere proeven met kernwapens.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Beeld EPA
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.Beeld EPA

‘Ik zou niet doen wat er in het recente verleden is gedaan’, aldus Biden. ‘Ik zou hem niet geven wat hij wil: internationale erkenning als legitieme heerser.’ De Zuid-Koreaanse president Moon was na premier Yoshihide Suga van Japan het tweede buitenlandse regeringshoofd dat een bezoek heeft gebracht aan Biden in het Witte Huis. Behalve Noord-Korea, stond ook de dreiging vanuit China op de gespreksagenda.

Meer over