nieuwsBidens kabinet

Biden belooft met zijn nieuwe kabinet het ‘morele leiderschap’ van Amerika te herstellen

Met de boodschap dat ‘Amerika terug is’, heeft Joe Biden dinsdag de contouren geschetst van zijn aankomende presidentschap. Hij beloofde dat Trumps motto ‘Amerika eerst’ snel verleden tijd zal zijn en dat de VS wereldwijd weer een leidende rol gaan spelen.

Afgelopen dinsdag presenteerden Biden en Harris een set kabinetsnominaties in The Queen theater in Wilmington.  Beeld AP
Afgelopen dinsdag presenteerden Biden en Harris een set kabinetsnominaties in The Queen theater in Wilmington.Beeld AP

‘Dit is geen derde termijn van de regering-Obama’, aldus Biden tegen NBC die in zijn eerste grote interview sinds zijn overwinning bestreed dat hij teveel vertrouwt op het gedachtegoed en op oud-bondgenoten van Barack Obama. ‘We worden geconfronteerd met een totaal andere wereld dan toen. President Trump heeft het landschap veranderd.’

De Democraat, de eerste president die meer dan tachtig miljoen stemmen heeft gekregen, gebruikte de bekendmaking van zijn eerste kabinetsbenoemingen om duidelijk te maken dat snel zal worden afgerekend met het Trump-beleid. Biden beloofde onder andere opnieuw dat hij in zijn eerste honderd dagen in het Witte Huis met een immigratieplan zal komen dat zo’n elf miljoen illegalen uitzicht moet bieden op de Amerikaanse nationaliteit.

Op buitenlands terrein wil hij de isolationistische politiek van de regering-Trump snel op de mestvaalt van de geschiedenis gooien. Met onder andere de benoeming van oud-presidentskandidaat John Kerry in de nieuwe positie van klimaatgezant en de Obama-veteraan Antony Blinken tot minister van Buitenlandse Zaken, zegt Biden Amerika’s ‘morele leiderschap wereldwijd’ te willen herstellen. ‘Het is een team dat weerspiegelt dat Amerika terug is, klaar om de wereld te leiden, niet om zich terug te trekken’, benadrukte de Democraat bij de presentatie van zijn nationale veiligheidsteam. De nieuwe VN-ambassadeur Linda Thomas-Greenfield hield de VS en de bondgenoten voor dat ‘multilateralisme en diplomatie terug zijn’.

‘Fantasiewereld’

Biden was amper uitgesproken of hij kreeg de volle laag van Trump en de Republikeinen. ‘Amerika eerst’, twitterde de president in kapitale letters. ‘Dit moet niet overboord worden gezet’, zei Trump later in het Witte Huis. Minister van Buitenlandse Zaken Pompeo vond dat Bidens nieuwe ministers, die vrijwel allemaal onder Obama dienden, ‘in een fantasiewereld leven’. Pompeo: ‘Ze toonden geen leiderschap en susten de boel’, aldus Pompeo tegen Fox News.

Ook de Republikeinse senator Marco Rubio, lid van de machtige senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken, haalde uit. ‘Ze zullen beleefde en ordelijke verzorgers zijn van de achteruitgang van Amerika’, twitterde Rubio, die net als andere Republikeinen bang is dat de regering-Biden niet hard zal optreden tegen Iran en China. ‘Ik heb geen interesse om terug te keren naar het ‘normale’ dat ons afhankelijk heeft gemaakt van China’, betoogde de senator.

Verwacht wordt dat de Republikeinen in de Senaat, die moeten instemmen met de benoemingen, in de komende maanden volop in de aanval zullen gaan om het Biden zo moeilijk mogelijk te maken. Als de Republikeinen in januari, na een nieuwe stemronde die bepaalt welke twee politici namens Georgia in de Senaat komen, de meerderheid in dat orgaan weten te behouden kan dat de doodsteek betekenen voor Bidens grootste beleidsplannen. Zo verzetten de Republikeinen zich al jaren tegen het legaliseren van het verblijf van de miljoenen illegale immigranten.

Benoeming Republikein

Biden staat in de komende weken voor de keuze of hij vroegere rivalen, zoals de progressieve senatoren Bernie Sanders en Elizabeth Warren, zal opnemen in zijn kabinet. Sanders laat al weken blijken dat hij graag minister van Arbeid wil worden. Biden ligt onder druk van de ‘linkse’ vleugel van de Democraten om ook progressieven te benoemen op belangrijke posten in zijn kabinet.

De Democraat wil niets uitsluiten maar hij wees erop dat dit een ‘moeilijk besluit’ is. Als een van de twee senatoren wordt gekozen, kan dit namelijk gevolgen hebben voor de positie van de Democraten in de Senaat. Ook zei Biden te overwegen een Republikein te benoemen die op Trump heeft gestemd om zijn tegenstanders de hand te reiken. Voorgaande presidenten, zowel Democraten als Republikeinen, hebben dit ook gedaan als gebaar van verzoening.

Biden: ‘Het doel van onze regering is te verenigen. We kunnen niet doorgaan met deze boosaardige politieke dialoog. Het moet eindigen.’ Een van de Republikeinen die veelvuldig wordt genoemd voor een kabinetspost, is oud-gouverneur John Kasich van Ohio. Hij is echter een grote tegenstander van Trump. Zijn benoeming zou wel gematigde Republikeinen in het Congres kunnen overhalen om met de regering-Biden samen te werken.

Meer over