Bezuiniging ziekenhuizen verboden

amsterdam Ziekenhuizen mogen volgend jaar niet gekort worden op hun budget met 549 miljoen euro. De rechtbank van Den Haag heeft dinsdag in een kort geding bepaald dat de korting die demissionair minister Klink (Volksgezondheid) hen wilde opleggen, ‘onmiskenbaar onrechtmatig’ is....

De branchevereniging NVZ Ziekenhuizen die het kort geding had aangespannen, is ‘buitengewoon verheugd’. ‘Wij vonden de korting buitensporig hoog. Bovendien was die doorgevoerd zonder enig overleg met de ziekenhuizen’, aldus NVZ-voorzitter Roelf de Boer in een reactie.

Volgens De Boer heeft de rechter in ‘stevige bewoordingen’ korte metten gemaakt met de bezuinigingsdrift van de minister. ‘Klink zal zijn budgettaire problemen op een andere manier moeten oplossen’, aldus De Boer. Het ministerie van Volksgezondheid heeft laten de korting per 2011 gewoon te willen doorvoeren en gaat in hoger beroep. Via een spoedappèl hoopt de minister binnen drie maanden duidelijkheid te krijgen.

De ziekenhuizen waren fel gekant tegen de extra korting van 549 miljoen euro. De minister had hen die afgelopen zomer opgelegd omdat de ziekenhuizen in 2009 het budget met dit bedrag zouden hebben overschreden. Eerder was al afgesproken dat ziekenhuizen 150 miljoen euro moesten inleveren.

De rechtelijke uitspraak is saillant omdat nu blijkt dat het groeiend zorgvolume niet mag worden afgewenteld op de ziekenhuizen, legt advocaat Jaap Sijmons van Nysingh Advocaten uit.

‘De overheid heeft zelf een open eindregeling opengesteld door een deel van de zorg open te stellen voor marktwerking – het zogenoemde B-segment. Daarmee aanvaard je dat de vraag kan toenemen. Dan is het natuurlijk niet terecht om de ziekenhuizen ervoor te straffen dat ze die vraag hebben beantwoord’, stelt de Utrechtse hoogleraar gezondheidsrecht Sijmons, die namens de NVZ optreedt.

De ziekenhuizen vreesden forse consequenties van de opgelegde korting voor de bedrijfsvoering en de werkgelegenheid. In totaal zouden de ziekenhuizen volgend jaar 5 procent aan omzet moeten inleveren. ‘Ga maar eens na wat er dan gebeurt met ziekenhuizen die net weer een beetje vet op het bot proberen te krijgen’, zegt De Boer.

Voor slecht renderende ziekenhuizen met weinig eigen vermogen zou de korting de genadeklap hebben kunnen betekenen. Zeker 10 duizend banen stonden op de tocht.

Volgens De Boer moet het ministerie de aandacht verleggen van ziekenhuizen naar zorgverzekeraars. ‘Zij zijn verantwoordelijk voor zorginkoop.’

Advocaat Sijmons sluit niet uit dat ook de medisch specialisten een kans maken op succes in de rechtbank. Zij liggen al maanden in de clinch met de minister over de kortingen op hun inkomen. De medisch specialisten vochten de korting aan bij de rechter omdat deze onvoldoende onderbouwd zou zijn. Maar de rechter stelde de specialisten niet in het gelijk. Het wachten was op nieuwe berekeningen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Vorige maand presenteerde de NZa de definitieve korting, die nog hoger uitvalt dan eerst.

‘Het zijn onvergelijkbare zaken, want bij de specialisten gaat het om de berekeningsmethode voor het vaststellen van de honoraria’, zegt Sijmons. ‘Maar er is een parallel te trekken. Het ministerie van VWS heeft een begrotingssystematiek die duidelijk aan herziening toe is. Het gaat namelijk heel vaak fout met de berekeningen.’

Ook De Boer stelt vast dat het ministerie moeite heeft het huishoudboekje op orde te krijgen. Voor de zomer heeft Klink aangekondigd ziekenhuizen verantwoordelijk te willen maken voor onderhandelingen met specialisten over hun honoraria. ‘Ze komen er gewoon niet uit, dus wordt het probleem van de specialistenhonoraria op ons bordje gekieperd.’

Meer over