NieuwsVerenigd Koninkrijk

Bezorgdheid of verkiezingsstunt? Britse regering schort schaliegaswinning op

De Britse regering heeft de steun aan de omstreden delving van schaliegas stopgezet. Het risico op aardbevingen bij ‘fracking’ zou te groot zijn. Wat mogelijk ook meespeelt zijn de aankomende verkiezingen. De schaliegaswinning vindt met name plaats in het noorden van Engeland, waar de Conservatieven dringend stemmen nodig hebben.

Politieagenten nemen een demonstrant mee tijdens een protest tegen fracking in 2018. Beeld null
Politieagenten nemen een demonstrant mee tijdens een protest tegen fracking in 2018.

‘Negeer de doemdenkers. Laten we gaan fracken!’ Dat scheef Boris Johnson zeven jaar geleden in een krantencolumn waarin hij deze methode van gaswinning, zo populair in de VS, omschreef als een godsgeschenk. Als premier lijkt hij er genuanceerder over te denken. Zijn regering heeft bekendgemaakt ermee op te houden totdat vast is komen te staan dat fracking veilig is.

De beslissing komt na de publicatie van een rapport waarin de toezichthouder voor Olie- en Gaswinning stelt dat het niet te voorspellen is of fracking kan leiden tot aardbevingen. Drie maanden geleden had Cuadrilla Resources, het enige bedrijf in het Verenigd Koninkrijk dat deze methode mag toepassen, bekendgemaakt haar werkzaamheden op te schorten na een beving van 2.9 op de schaal van Richter.

Dat gebeurde nabij het dorpje Westby-with-Plumptons in Lancashire, een graafschap in Noord-West Engeland. Al jaren vinden daar protesten plaats van milieugroepen en bewonersorganisaties, die politieke steun krijgen van Labour, de Liberaal-Democraten en de Groenen. In het verleden zijn er ook pogingen gedaan om te fracken in het rijkere zuiden van Engeland, maar daar is mede na protesten snel mee opgehouden.

Labour heeft de beslissing afgedaan als een verkiezingsstunt en zei fracken niet tijdelijk maar voorgoed te willen stoppen. De timing van het besluit is opmerkelijk, omdat de verkiezingscampagne van de Conservatieven zich met name richt op het midden en noorden van het land, gebieden met veel Brexit-stemmers die normaal gesproken hun politieke lotsbestemming aan de Labour Partij toevertrouwen.

Dat lonken naar de noordelijke kiezer dook ook op bij de aankondiging, vorige week, van de minister voor Volksgezondheid Matt Hancock om meer werk te maken van de vroegtijdige opsporing van kanker. Het is een landelijk initiatief, maar bij de aankondiging noemde de bewindsman expliciet de namen van vier noordelijke steden. Dat de Tories hun congressen het liefst in Manchester lijken te houden, is ook geen toeval.

David Cameron en Theresa May zijn er nooit in geslaagd om het (post)industriële noorden voor zich te winnen, maar de Conservatieven verwachten dat Boris Johnson, met zijn toevoegde amusementswaarde, een betere kans maakt. Het soort kiezer dat ze denken te kunnen overtuigen is reeds de Workington Man genoemd, een Brexit-stemmende rugbyspeler die waarde hecht aan baanzekerheid, gezin en vaderland.

De Conservatieven hebben sinds de dagen van Margaret Thatcher en het sluiten van de mijnen geen goede naam in Noord-Engeland. Een tekens des tijd is in dat opzicht het recente besluit van de regering om toestemming te geven voor het heropenen van een kolenmijn nabij Workington. De Woodhouse Colliery gaat kool onder de zeebodem vandaan halen, hetgeen vijfhonderd nieuwe en broodnodige banen op zal leveren.

Milieugroepen zijn tegen deze nieuwe mijn en ook de Labour Partij heeft zich afgelopen zomer uitgesproken tegen heropening van koolmijnen.

Meer over