Bezoeker basiliek in Florence dodelijk geraakt door vallende steen

Een bezoeker van de Santa Croce-basiliek in Florence is donderdag dodelijk getroffen door een vallend stuk steen. Het slachtoffer is volgens Italiaanse media een 52-jarige man uit Barcelona. 

Politie voor de Santa Croce-basiliek in Florence. Beeld epa
Politie voor de Santa Croce-basiliek in Florence.Beeld epa

De beheerder van het beroemde bouwwerk liet weten geschokt te zijn. Jaar in, jaar uit worden herstelwerkzaamheden uitgevoerd, onder toezicht van veiligheidsexperts. De politie sloot onmiddellijk na het ongeval de kerk voor het publiek. Het is nog onduidelijk of de basiliek vrijdag heropend wordt.

Het gebouw, waarvan de bouw bijna 100 jaar duurde (1294-1385), is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Florence. Naast tal van beelden en fresco's bevinden zich er de praalgraven van beroemde Italianen, onder wie kunstenaar Michelangelo, wetenschapper Galileo Galilei en denker/schrijver Niccolo Machiavelli. Daarom heeft het in Florence de bijnaam 'het Pantheon'. Santa Croce (Heilig Kruis) is het grootste Franciscaner gebedshuis ter wereld.

Het brokstuk dat het dodelijke ongeval veroorzaakte, had een diameter van ongeveer 15 centimeter, en viel vanaf een hoogte van 20 tot 30 meter.

Enkele jaren geleden moest de 14de-eeuwse klokkentoren, een van de andere grote bezienswaardigheden in Florence, tijdelijk worden afgesloten nadat een stuk marmer was afgebroken. Onderhoud en herstel van de talloze monumentale gebouwen in Italië is een kostbare aangelegenheid waarvoor vele instanties verantwoordelijkheid dragen. De werkzaamheden worden nogal eens gehinderd door bureaucratische rompslomp.

Meer over