Bezoek van de machtigste mannen

Voor de nucleaire top komen later deze maand 58 regeringsleiders samen in Den Haag. Onder hen de presidenten Barack Obama en Xi Jinping. Twee keer drie vragen over hun bezoek.

Hoe bijzonder is het bezoek van Xi Jinping?

Het antwoord is eenvoudig: het is uniek. Geen van zijn voorgangers zette ooit voet op Nederlandse bodem voor een staatsbezoek. Daar hoeft ons land zich niet voor te schamen, want in de afgelopen vijfduizend jaar kwamen de meeste staatshoofden van China zelfs nooit in het buitenland. De keizers zagen er het nut niet van in - in ons deel van de wereld woonden toch alleen maar barbaren, ver verwijderd van de Chinese beschaving.

De founding father van het moderne China, Mao, verliet zijn land evenmin, een enkel bezoek aan Moskou daargelaten. Door de Open Deur-politiek kreeg China op economisch vlak oog voor de rest van de wereld - vanaf 1982 kreeg de functie van president daarom inhoud als hoogste vertegenwoordiger in het buitenland. Reislustig was bovenal Hu Jintao, president van 2002 tot 2012. Maar tot een Nederlands staatsbezoek kwam het niet. Die eer valt nu dus koning Willem-Alexander toe. Bij zijn eerste 'inkomende staatsbezoek' krijgt hij meteen met een absolute wereldleider te maken.

Hoe beziet Xi Jinping dit bezoek?

De crisis in Oekraïne heeft hem de nodige hoofdbrekens gekost. 'Inmenging in binnenlandse aangelegenheden' is in zijn ogen verwerpelijk, maar zijn vriend Poetin afvallen wilde hij ook niet. Vandaar de onnavolgbare berichten dat Xi in telefoongesprekken het zowel met Poetin als Obama eens was. Veel eenvoudiger ligt de relatie met Nederland - dat is voor hem bovenal een handelspartner, na Duitsland de tweede binnen de EU. Na ons land gaat hij door naar Duitsland, Frankrijk en Brussel. Dankzij de top kan Nederland zich er op voorstaan het eerste Europese land te zijn dat Xi bezoekt sinds zijn aantreden als president - een symboliek die in Chinese ogen belangrijk is en waar de Nederlandse diplomatie in de komende jaren op kan inspelen. Een extra impuls was ook hard nodig, want tussen het bezoek van Balkenende aan Peking in 2008 en dat van Rutte in 2013 was een flink gat gevallen.

Wat komt Xi hier precies doen?

De Rijksvoorlichtingsdienst zwijgt nog, maar twee gebeurtenissen staan in het weekend van 22 en 23 maart vast: een staatsbanket op zaterdagavond in het Paleis op de Dam en een economische bijeenkomst in Noordwijk op zondagochtend. Tijdens het staatsbanket kunnen Xi en zijn echtgenote Peng Liyuan rekenen op onderscheidingen van het Koninklijk Huis. Geschenken zullen worden uitgewisseld en voorafgaand is er militair ceremonieel, wat de generaalszoon Xi vast goed zal doen. De volgende ochtend is het tijd voor business. Met Xi reist een enorme zakendelegatie van tweehonderd vooraanstaande bedrijven mee. Nederlandse ondernemers kunnen netwerken tijdens het 'Sino-Dutch Economic Forum', in Hotels van Oranje, uiteraard. Behalve Xi zal ook Liliane Ploumen als minister van Handel een toespraakje houden, ongetwijfeld vol beleefdheden over en weer.

undefined

Meer over