Bezoek van Clinton kostte ten minste drie miljoen gulden

Het bezoek van de Amerikaanse president Clinton en vijftig andere regeringsleiders aan Nederland heeft volgens conservatieve schattingen ruim drie miljoen gulden gekost....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Een deel van de kosten wordt betaald uit de veertig miljoen gulden die het kabinet heeft vrijgemaakt voor het Nederlandse EU-voorzitterschap. De politie-inzet moeten de gemeenten Den Haag en Rotterdam grotendeels zelf betalen.

Een van de grootste kostenposten is het feest op de Wilhelminapier, waarvoor de gemeente Rotterdam aanvankelijk 1,2 miljoen gulden had uitgetrokken. Toen was echter nog onduidelijk of Clinton aanwezig zou zijn op dit feest voor negenduizend Rotterdammers en Amerikanen. Het festijn, waar alle drank en voedsel gratis was, trok overigens zo'n drieduizend minder bezoekers, dan waarop was gerekend.

Het bedrag kan oplopen tot een kleine twee miljoen gulden, omdat nog heel wat voorzieningen moesten worden getroffen om de veiligheid van Clinton te verzekeren. 'Over de kosten van dit alles, die we nog moeten berekenen, moet de gemeente zich nog buigen', zegt een woordvoerder van het bureau Speciale Projecten.

De gemeente Den Haag is twee ton kwijt aan het bezoek. Het gaat om de kosten van vlaggen, muziekbands, een ontvangst in Scheveningen en een receptie, dinsdag, in het stadhuis voor journalisten. Op dit feestje daagden slechts vijftig verslaggevers op. Er was op 750 gehoopt. 'Als het een privé-feest van mij was geweest, zou ik het een flop noemen', zegt coördinator B. Harkes van de Marshall-viering.

Niet bekend

Meer over