Bezetting

Maandag bezetten studenten van de Universiteit van Amsterdam het Bungehuis, uit protest tegen de voorgenomen bezuinigingen op het hoger onderwijs. Na één dag werd de bezetting beëindigd, omdat het universiteitsbestuur niet akkoord ging met de voorgenomen bezetting van drie dagen. De universiteit had nog ergens een kelder in de aanbieding om te bezetten, maar dat zagen de bezetters weer niet zitten.


Gisteren sloeg de bezetter toe aan de Drift in Utrecht, waar het Bestuursgebouw van de universiteit in die stad staat. Na overleg met het College van Bestuur (CvB) werd besloten de bezetting vandaag voort te zetten. Vanavond buigt het CvB zich over het verzoek van de studenten ook morgen nog door te mogen gaan met bezetten.


Bezettingen zijn ook niet meer wat ze geweest zijn.


Zelfs wij van de slappe lost generation waren in de jaren tachtig van de vorige eeuw een stuk harder. Bezetten was toen al een beetje verworden tot het in naam van de goede zaak (beter onderwijs) verwerven van goedkope feestruimte. Maar toen hoogleraar Oudgermanistiek Andries Kylstra tijdens een bezetting van het Alfagebouw van de Rijksuniversiteit Groningen (Fré Meis Universiteit) tegen begon te sputteren, werd hij door de ordedienst zonder pardon in de draaideur gezet en met een flinke slinger buitengegooid.


Auf Wiedersehen, tot na de revolutie!


Maar in 1969 wisten ze nog écht wat bezetten was. Eerst bezetten ze de Katholieke Hogeschool Tilburg (Karl Marx Universiteit). Even later gingen ze in Amsterdam (Ferdinand Domela Nieuwenhuis Universiteit) over tot de bezetting van het Maagdenhuis - de Moeder aller Bezettingen.


Die bezetting duurde vijf dagen, en dat zonder toestemming van het CvB. Je hebben het altijd over Parijs, mei 1968, maar Amsterdam mei 1969 mocht er ook zijn. Volgens Martin Bosma is in die maand eigenlijk de basis voor de PVV gelegd, dus dan is de enorme impact van de bezetting wel afdoende geschetst.


Zelfs Harry Mulisch kwam de bezetters succes wensen, en die was in die tijd toch in de ban van Fidel Castro en Che Guevara en herkende een revolutie als er een voorbijkwam.


De bezetters werden door de politie het Maagdenhuis uitgedragen, stonden op en marcheerden zo de instituties binnen, die ze vervolgens doodleuk ook bezetten, decennialang ditmaal. Je kunt van de babyboomgeneratie zeggen wat je wilt, maar bezetten konden ze. Bezet was bezet.


Daar steekt dan zo'n bezetting van het Bungehuis en een naam als 'Universiteit van de Toekomst' die ze in Amsterdam hadden bedacht wel heel schril bij af. De uitgeklede universiteit van Halbe Zijlstra is trouwens ook de Universiteit van de Toekomst, dus voor je het weet denkt Halbe met zijn boerenverstand: prima naam, laat maar hangen dat spandoek.


'De bezetting is vrij toegankelijk en iedereen is uitgenodigd', las ik op een pamflet dat de studenten in Utrecht hadden geschreven. Dat is natuurlijk geen bezetten meer. 'Dit gebouw is bezet, en zo lang niet aan onze eisen wordt voldaan, werpen wij elk uur een hoogleraar uit het raam.' Dan maak je een statement en laat je zien dat het je ernst is.


Terecht, het protest tegen de bezuinigingen, maar hou op met bezetten. Dat is potsierlijk en loos geworden. Na de tiende bezetting van het Maagdenhuis, in 2005, hadden we er een punt achter moeten zetten.


Bedenk iets nieuws, of werp een barricade op.


Meer over