BEZETTING EN BEVRIJDING

In het Nederlands Foto Instituut in Rotterdam van 29 april tot en met 28 mei een vijftal tentoonstellingen rondom oorlog....

Tentoonstellingen

Het Verzetsmuseum Amsterdam toont vanaf 29 april . . . En dan dáár de grens over. Over de ontsnappingspogingen van Nederlanders tijdens de bezetting.

De gemeentebibliotheek van Rotterdam toont in honderd illustraties van tekenaar Carl Giles die in de oorlogsjaren verbonden was aan The Daily Express. Giles was getuige van de invasie in Normandië. Van 3 mei tot en met 10 juni.

In het Joods Historisch Museum in Amsterdam De Illegale Camera 1940-1945, van 28 april tot en met 11 juni. Foto's, genomen vanuit dakramen, (fiets-)tassen, snel ingesteld en haastig gericht.

Lucebert (1924-1994), verzet en bevrijding toont werk van Lucebert. De expositie werd ingericht door de weduwe van Lucebert, Tony-Swaanswijk-Koek. In de Synagoge, Folingestraat 60, Groningen, van 30 april tot en met 28 mei.

In het Utrechtse Centraal Museum Een gewone stad in een bijzondere tijd, Utrecht 1940-1945, dat het beeld, dat Utrecht als thuisfront van de NSB een 'foute' stad was, probeert bij te stellen.

Tot en met 2 juni in Villa Lila in Nijmegen werk van Duitse beeldend kunstenaars met als thema 'Bevrijding/Vrijheid'.

Galerie Cokkie Snoei in Amsterdam toont collages van Theo van Baaren en decalcomanieën van Gertrude Pape. Van Baaren en Pape organiseerden tijdens de oorlog culturele bijeenkomsten en gaven een kunsttijdschrift, De schone zakdoek (1941-1944), uit. Tot en met 13 mei.

Museum Paleis Het Loo in Apeldoorn toont vanaf zaterdag foto's van de bezetting en bevrijding van Het Loo. Tot en met 14 mei.

Museum Flehite in Amersfoort toont Bewogen verleden. Kunst geboren uit onderdrukking. Werk van dertig kunstenaars, onder wie Werkman, Andriessen, Armando en Musaph, die werden geïnspireerd door de bezetting. Tot en met 28 mei.

In De Greep Van De Vijand gaat over Nederlandse militairen in Duitse en Japanse krijgsgevangenschap. Tot en met 29 oktober in het Legermuseum in Delft.

In Slot Zeist Kunst uit oorlog en bezetting met werk van Chabot, Elenbaas, Elffers, Melle, Pieck, Toorop en Werkman. Tot en met 28 mei in Slot Zeist.

Nog tot en met 4 mei in de wijk Bezuidenhout in Den Haag De ontstelde ruimte, het kunstgeluidprojekt veertien luisterpaaltjes van Els Groot en Heiner Holtappels ter herdenking van de slachtoffers van het bombardement op het Bezuidenhout, 3 maart 1945. In het Algemeen Rijksarchief in Den Haag tot en met 10 mei een tentoonstelling over dit bombardement.

Nog tot en met 1 mei in het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum in Overloon Mensen over Leven 1945-1995, foto's van de Oostenrijkse Eva Choung Fux die honderden oud-vervolgden, ex-verzetsmensen, enooggetuigen portretteerde.

Lezingen

In De Nieuwe Kerk in Amsterdam op 4 mei om 23 uur Nog eén nacht slapen?, een lezing van Ed van Thijn naar aanleiding van zijn essay De noodzaak en onmogelijkheid van Verzet, geschreven in opdracht van Stichting Kunstenaarsverzet 1942-1945.

Theater

Op 4 en 5 mei houdt het Gezelschap van de Zee een reading van Abel Herzbergs Vaderland in de Rotterdamse Schouwburg. Over de Joodse professor Ignaz Levie wiens werk op de universiteit onmogelijk wordt gemaakt door zijn eigen studenten.

Toeststeen speelt nog een keer De terugkeer van Potasch en Perlemoer - één grote tragedie van Dick van den Heuvel. Op 3, 4, 5 en 7 mei (matinee) in de Engelenbak in Amsterdam.

Het oorlogsdagboek van Kees de Swart: over de dagelijkse strijd van een Rotterdamse vrouw in de hongerwinter, terwijl haar man in een Duits werkkamp zit. Van 2 tot en met 6 mei in Lantaren/Venster in Rotterdam.

Charlotte van Paul Kraaijeveld door Stichting Stemming gaat over het leven en werk van de joodse schilderes Charlotte Salomon (1917-1943). Première op 3 mei in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Voorafgaand houdt Charlotte Salomon een lezing.

In jeugdtheater De Krakeling in Amsterdam drie voorstellingen over jongeren en oorlog. Op 4 mei Mirad, een jongen uit Bosnië van Ad de Bont door theatergroep Wederzijds/'t Muztheater (vanaf 12 jaar). Op 5 mei Esther van J. Bernlef door 't Muztheater (vanaf 14 jaar), en 6 mei Geheime Vrienden van Rudolf Herfurtner door Teater 42 (vanaf 12 jaar).

Jeugdtheaterschool Rabarber brengt Blijven of vluchten van Liliane Atlan. Over vier joodse jongeren in oorlogstijd. Première op 3 mei in Theater Bellevue in Amsterdam.

Concerten

In de Grote Kerk in Den Haag op 30 april Verdi's Requiem door de Philips Orkestvereniging en het Nationaal Verdi Koor.

Het herdenkingsconcert van het Amsterdams 4 + 5 mei comité, op 4 mei in de Beurs van Berlage bestaat uit een uitvoering van Richter, Wertheim, Van Lier en Hamburg door het Nieuw Amsterdams Kamerorkest olv Jeff Hamburger en de vocalisten Rosemary Hardy en Marjanne Kweksilber.

Het koor Morgenrood brengt een a capella versie van de Mauthausencyclus van Mikis Theodarikis. Op 3 mei in Amsterdam (Bethaniënklooster), 4 mei in Roermond (Broederkerk), 5 mei in Amsterdam (Pniëlkerk).

Meer over