Bezetters Bungehuis eisen vertrek UvA-bestuur

De studenten die het Bungehuis in Amsterdam bezet houden, eisen dat het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) opstapt. Dat zou het College van Bestuur voor maandag 12.00 uur moeten doen. 'Als u niet op deze eis ingaat zullen wij de bevoegde instanties oproepen een proces wegens onbehoorlijk bestuur tegen u aan te spannen en ons beraden op harde acties', laat de groepering De Nieuwe Universiteit weten in een verklaring.

Redactie
Een student klimt in het bezette Bungehuis, het gebouw van de faculteit geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Beeld ANP
Een student klimt in het bezette Bungehuis, het gebouw van de faculteit geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam.Beeld ANP

Het Bungehuis aan de Spuistraat, een gebouw van de faculteit geesteswetenschappen van de UvA, wordt al een week bezet door een groepering die zich De Nieuwe Universiteit (DNU) noemt en strijdt voor meer democratie en transparantie van bestuur binnen de universiteit.

Het bestuur van de UvA spande een kort geding aan tegen de studenten en eiste een dwangsom en ontruiming van het gebouw. De rechter besliste donderdag dat de bezetters moeten vertrekken. Doen ze dat niet, dan moeten ze een dwangsom betalen van 1000 euro per dag. Van de verwachte ontruiming is echter nog geen sprake.

De UvA liet vandaag weten het aan de politie over te laten om de studenten uit het pand te krijgen. De politie wilde echter niets zeggen over het tijdstip van ontruiming.

De studenten lieten vandaag via een woordvoerder nog eens weten niet van plan te zijn het gebouw vrijwillig te verlaten. Ze gaan pas weg als het bestuur van de universiteit het gesprek met ze wil aangaan. 'Als de politie voor de deur staat, nodigen we ze uit voor een kopje koffie', aldus student Alex. Hij benadrukte dat hij en zijn medestudenten niet van plan zijn om het tot geweld te laten komen.

Als blijk van steun schoten verschillende sympathisanten vrijdag financieel te hulp. De Algemene Studenten Vereniging Amsterdam (ASVA) liet vrijdagmiddag weten de proceskosten van het kort geding te betalen. 'We betreuren het dat de universiteit zijn eigen studenten voor de rechter sleept, zonder eerst met de studenten in gesprek te gaan', zegt Nouri van den Berg, ASVA-voorzitter. Hij schat de proceskosten op ongeveer 2000 euro.

De ondernemingsraad van de faculteit Geesteswetenschappen droeg bij door de ladder die gebruikt wordt om het Bungehuis binnen te komen, te kopen voor 1000 euro, zo lieten de actievoerders op Facebook weten.

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over