NieuwsVerenigde Staten

Bezem door top van gevangeniswezen VS na dood Jeffrey Epstein

William Barr. Beeld null
William Barr.

De Amerikaanse ministerie van Justitie Williams Barr haalt de bezem door de top van het gevangeniswezen. In de nasleep van de dood van Jeffrey Epstein heeft Barr maandag de directeur van het federale bureau voor gevangenissen vervangen. Barr sprak al over ‘ernstige onregelmatigheden’ in het detentiecentrum in New York waar, volgens de officiële lezing, de van kindermisbruik verdachte multimiljonair Epstein zich deze maand wist te verhangen.

Het federal bureau krijgt een nieuwe, tweehoofdige leiding. Kathleen Hawk Sawyers en Thomas Kane hebben volgens de minister beiden hun sporen verdiend in het gevangeniswezen. Het duo komt aan het hoofd te staan van een organisatie met 37 duizend personeelsleden in meer dan honderd detentiecentra, waar circa 180 duizend mannen en vrouwen verblijven. 

De huidige directeur wordt gedegradeerd. Eerder al werd de baas van het Metropolitan Correctional Center in Manhattan, waar Epstein vastzat, op last van de minister de laan uit gestuurd. Twee bewakers die faalden in het toezicht op Epstein zijn geschorst in afwachting van de resultaten van een onafhankelijk onderzoek en een onderzoek door de FBI.

Een invloedrijke Senator, de Republikein Ben Sasse, suggereerde dat ook de minister zelf het veld moet ruimen. De nu genomen maatregelen gaan Sasse, die eerder had gezegd dat er ‘koppen moeten rollen’, niet ver genoeg. ‘Het is een goed begin, maar niet het einde’, aldus Sasse. ‘Jeffrey Epstein had nog steeds onder permanent toezicht in een cel moeten zitten, maar het justitiële systeem heeft gefaald in de ogen van zijn slachtoffers’. 

Epstein (66) werd verdacht van handel in minderjarige meisjes en seksueel misbruik op grote schaal. De openbaar aanklager in New York heeft verzekerd dat het onderzoek naar handlangers van Epstein doorgaat, in het belang van de slachtoffers. Epstein had rijke en machtige vrienden, onder wie president Donald Trump en voormalig president Bill Clinton.

Meer lezen over de zaak-Epstein

Miljardair Jeffrey Epstein hield van jonge meisjes, deed daar niet geheimzinnig over en kwam er zelfs goeddeels mee weg. Totdat hij begin juli werd gearresteerd. Wie is hij?

Er is nog iets ergers dan een foto van jou naast een boef, en dat is de belófte van een foto van jou naast een boef, schreef Merel Bem naar aanleiding van het schandaal rond Jeffrey Epstein.

De Amerikaanse minister van Werkgelegenheid Alexander Acosta stapte in juli op. Hij lag onder vuur wegens de schikking die hij in 2008 als openbaar aanklager trof met Jeffrey Epstein, waardoor de miljardair ontkwam aan een jarenlange gevangenisstraf.

Prins Andrew zegt ‘geschokt’ te zijn over het seksuele misbruik van minderjarigen door zijn pas gestorven vriend Jeffrey Epstein. Buckingham Palace liet dit in een persverklaring weten. Het paleis zag zich daartoe genoodzaakt toen er beelden opdoken waarop te zien is hoe de tweede zoon van koningin Elizabeth de New Yorkse villa van Epstein verlaat, schichtig afscheid nemend van een jonge vrouw.

De omstreden zakenman Jeffrey Epstein pleegde inderdaad zelfmoord in zijn cel. Dat blijkt uit de officiële resultaten van de lijkschouwing, bericht de krant The New York Times.

Meer over