’Bewuste brildragers, net als Arnold’

Femke van Heerikhuizen (46) illustrator en kunstenaar liet een vergroting maken (3,99 euro) bij APS The Photo Factory, in Amsterdam..

Gerdy van der Stap

Heb je foto’s opgehaald?

Eentje maar. Van mijn vriend, tegenwoordig mijn ex. Deze foto had ik al, maar ik heb ik hem nu heel groot laten afdrukken omdat ik hem ga natekenen. Ja, want mijn vriend, ik bedoel mijn ex, wordt 50 jaar.

En dan geef je hem een tekening van zichzelf cadeau?

Nee! Mijn vriend* eh, Arnold geeft een groot feest en de dresscode is: bril. Hij draagt zelf een grote, opvallende bril, dus we dachten; we gaan allemaal beroemde brildragende mensen tekenen. Die tekeningen gaan er uitzien als oude posters, met vegen en vlekken erop, alsof ze al dertig jaar op een stoffige zolder hangen. En als verrassing ga ik Arnold zelf er ook tussen tekenen. Van deze foto dus.

Welke beroemdheden ga je zoal tekenen?

Woody Allen, Nana Mouskouri, Buddy Holly, Andy Warhol, en Heino natuurlijk! Allemaal bewuste brildragers, net als Arnold. Als je hem ziet, zie je zijn bril. Het is een statement. Daarom is het het thema van zijn feest. Iedereen moet een bril op. We hopen dat er niet al te veel mensen met een wc-bril om de nek komen.

Het is je ex, maar je praat nog wel in de wij-vorm.

Achttien jaar samen heeft erin gehakt. Het moet nog wennen, dat het uit is. We zitten een beetje in een overgangsfase.

Waarom ging het uit?

Jezus, ja* We zaten iets te veel op elkaars lip. Het is fijn om even te kijken wie je zelf ook al weer bent. Dat is het een beetje.

Hoe vindt Arnold het om 50 te worden?

Hij heeft er absoluut geen probleem mee. Voor hem is het gewoon een aanleiding om een feest te geven. Zelf vind ik dat ouder worden afschuwelijk. Een deprimerende toestand. Ik heb sinds kort dus ook een leesbril! Echt een ramp, ik ben dat ding voortdurend kwijt. En zonder kan ik niet eens meer een menukaart lezen.

Is het ook lastig bij je werk?

Ik maak veel illustraties, voor tijdschriften en wekelijks voor Het Financieele Dagblad, en ik merk dat ik steeds groter begin te tekenen, dan hoef ik die bril niet op. Bij het maken van die posters red ik het net, zeg maar.

Waar komen de posters te hangen?

We hebben een feestzaal gehuurd, echt een heel leuke locatie, op de* Maar ik kan het adres vast beter niet in de krant noemen. Anders wordt het misschien een beetje érg druk.

Gerdy van der Stap

Meer over