Bewust een SS-officier eren is nieuw

Sheila Sitalsing

Er is decennia over hem gedroomd en onlangs werd hij met veel spuitend water, getoeter en ontzag onthaald in de Alexiahaven in Rotterdam. De Pieter Schelte, 's werelds grootste hefschip. Een hefschip kan boorplatformen op zee onttakelen en pijpleidingen op de zeebodem aanleggen - dingen waarin Nederland glorieert.

De Pieter Schelte heet naar Pieter Schelte Heerema, voormalig officier bij de Duitse Waffen-SS, later pionier in de wereld van de offshore en van de mannen met joekels van handen.

Een 'nazischip!' schreef de internationale pers ontzet. Joodse organisaties reageerden verbijsterd. Maar opdrachtgever Edward Heerema, zoon van voornoemde SS'er en president van offshorebedrijf Allseas, is verguld met zijn schip (nooit boot zeggen, dat vinden zeelui beledigend). Hij weet 'dat dit moeilijk ligt', maar hij wil zijn vaders 'creativiteit en ondernemingszin' eren.

Wat de Pieter Schelte-controverse zo apart maakt, is dat foute namen vaak pas achteraf fout blijken te zijn. Zo werd Winnie van Winnie & Nelson Mandelabordjes gewist nadat bleek dat zij, ver voor IS, van het levend verbranden was. Despoten gedenken kan als hun gruwelregime ver achter ons ligt, zie de Jan Pieterszoon Coenstraat in Utrecht.

Bewust een SS-officier eren is nieuw.

Er waren Kamervragen, er waren protesten. Maar over namen gaan wij niet, antwoordde de regering. Ook in de Rotterdamse haven houden ze zich stil. Daar zijn ze allang blij dat we op zeegebied weer de grootste in iets zijn en maken ze reclame voor excursies naar dit drijvende stukje Hollands Glorie.

Shell gaat waarschijnlijk de Pieter Schelte inhuren. Als ze iets hebben geleerd van de Brent Spar-affaire, hangen ze een doekje over de naam.

Meer over