Bewoners wijk Vathorst naar de rechter

Bewoners van de Amersfoortse nieuwbouwwijk Vathorst stappen naar de rechter. Ze maken zich zorgen over hun gezondheid.

ANP

SAP Advocaten heeft dinsdag voor een aantal van hen een verzoekschrift ingediend bij de rechtbank Utrecht. De bewoners willen dat er een onafhankelijk deskundige wordt benoemd om de balansventilatiesystemen in hun woningen te onderzoeken.

In Vathorst hebben honderden mensen last van hun gezondheid. Door het ventilatiesysteem in de nieuwbouwwoningen zouden er klachten aan de luchtwegen ontstaan.

Fabrikanten van balansventilatiesystemen zeggen een onafhankelijk onderzoek toe te juichen. ‘Van ons mag de onderste steen boven komen in belang van de consument.’, aldus een woordvoerder namens de branchevereniging.

Martin de Witte, advocaat van de bewoners, vindt het teleurstellend dat de aannemers niet hebben gereageerd op de verzoeken van bewoners de zaak onderling op te lossen. ‘Wij hebben altijd geprobeerd om eerst te overleggen over het herstel van de gebreken. De mensen willen gewoon lekker kunnen wonen.’ Volgens De Witte vinden de aannemers die de woningen hebben gebouwd - Dura Vermeer en Heijmans - de gezondheid van hun klanten blijkbaar niet belangrijk genoeg.

Aannemer Heijmans zegt al jaren mee te werken aan onderzoeken naar de problemen in Vathorst. Volgens een woordvoerder gaat het om een groep mensen die voor het eerst een klacht neerleggen over hun gezondheidsproblemen. ‘Wij zijn al geruime tijd in overleg met bewoners en hebben ook al maatregelen genomen om de problemen op te lossen. Uiteraard moet de rechter beslissen over een mogelijk nieuw onderzoek, maar wij richten ons op een oplossing van de problemen in de wijk’, aldus een zegsman van Heijmans.

In Nederland zijn 300.000 woningen gebouwd met een soortgelijk ventilatiesysteem. De toe- en afvoer van lucht wordt door het systeem mechanisch geregeld. Uit een onderzoek van de GGD dat twee jaar geleden in Vathorst werd uitgevoerd, bleek dat veel gezondheidsklachten van de bewoners samenhangen met het ventilatiesysteem. Bewoners hebben bijvoorbeeld last van vermoeide en tranende ogen, neusklachten, keelpijn en concentratieproblemen.

Door de gang naar de rechter hoopt De Witte dat de gezondheidsproblemen van de bewoners eindelijk kunnen worden opgelost. ‘Elke dag daar wonen zoals het nu is, is een dag te veel.’

Meer over