Bewoners Fort McMurray keren terug na bosbrand

De eerste 15.000 bewoners van de Canadese stad Fort McMurray keren woensdag terug naar huis, meldt CBC News. De stad werd begin mei geëvacueerd vanwege hevige bosbranden. In totaal moesten zo'n 90.000 mensen hun woning verlaten.

Redactie
Luchtfoto van de bosbranden. Beeld afp
Luchtfoto van de bosbranden.Beeld afp

Het is inmiddels veilig genoeg voor de bewoners om terug te keren, meent de overheid. Zo zijn belangrijke diensten als de lokale politie en brandweer weer actief. Bovendien is de verwachting dat de luchtkwaliteit zal stijgen, vanwege de komst van kouder weer en regen. De situatie wordt echter van dag tot dag bekeken.

In eerste instantie moesten alleen de inwoners van de plaats Fort McMurray hun woning verlaten, maar de overheid drong aan op meer evacuaties. Bewoners uit omliggende bosrijke gebieden werden vervolgens ook geëvacueerd. Zij mogen nog niet terug naar hun woning.

Emotioneel weerzien
Bob Couture, die de evacuaties heeft geleid, verwacht dat het een emotionele dag gaat worden voor de terugkerende bewoners. 'Voor mezelf zal het vooral een emotioneel moment zijn wanneer de eerste auto's hier arriveren. Want we herinneren ons allemaal de dramatische evacuatie en de rij auto's die hier moest vertrekken', zo zei hij tegen CBC news.

Couture verwacht nu vooral veel opluchting en blijdschap te zien in de gemeenschap. Eerder mochten al 1600 mensen hun huizen opzoeken om de meest essentiële diensten weer in gereedheid te brengen, zoals supermarkten, apotheken en banken. 'Ze hebben alles aangetroffen zoals ze het hebben achtergelaten. De elektriciteit is niet uit geweest, dus niemand hoeft te vrezen voor de status van koelkasten en vriezers.'

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld AFP
Beeld AFP
Meer over