Bewogen leven van Cronje eindigt tegen berghelling

Zijn cricketcarrière ging ten onder aan geldzucht en bedrog, zijn leven eindigde in een klein vliegtuig dat bij de stad George in slecht weer een berg raakte....

De blonde jongeman uit Bloemfontein die 32 jaar werd, was van 1994 tot 2000 de veel bezongen captain van het Zuid-Afrikaanse cricketploeg. Toen uitkwam dat Cronje, belust op geld, gemene zaak maakte met bookmakers, werd hij verketterd en voor het leven geschorst.

Hij was voor tienduizend dollar te koop, luidde de later waar gebleken roddel. Hij kocht jonge spelers uit zijn eigen team om onder hun niveau te presteren. De noble game raakte door de corruptie - Cronje was afgeluisterd door de politie en bekende gedeeltelijk - in een ernstige crisis, Cronjegate genaamd. Cronje zou 130.000 dollar hebben ontvangen voor medewerking aan uitslagen.

Hij vocht tegen zijn veroordeling en was, bij de vliegtuigcrash, op weg naar weer een bespreking met zijn advocaten. Hij gaf toe informatie over spelers, terreingesteldheid en weersomstandigheden te hebben geleverd. Hij ontkende de uitslag van wedstrijden daadwerkelijk gemanipuleerd te hebben.

Niemand sprak sindsdien meer over de cricketkwaliteiten van Cronje. In 68 testwedstrijden scoorde hij 3714 runs. Als captain won hij 27 (van de 53) tests.

Meer over