Bewijzen stapelen zich op tegen Duitse sekte Chili

De beschuldigingen doen al decennia de ronde: in Colonia Dignidad in het zuiden van Chili, woonplaats van een Duitse sekte, zijn politieke tegenstanders van het regime van dictator Pinochet gemarteld, waarna ze veelal verdwenen....

Onderzoeksrechter Jorge Zepeda gelastte maandag de arrestatie van Gruhlke. Ze heeft bekend de kinderen elektroshocks en kalmeringsmiddelen te hebben toegediend, met als doel hun seksualiteit te onderdrukken. Zij deed dit in opdracht van Schäfer, tot voor kort de onbetwiste leider van Colonia Dignidad.

Schäfer (83) werd in maart dit jaar gearresteerd. Hij was vorig jaar al bij verstek veroordeeld voor seksueel misbruik van 27 kinderen. Ook toen Schäfer in 1961 Duitsland verliet, werd hij al gezocht wegens pedofilie. In de jaren zeventig kwamen daar de beschuldigingen bij dat hij betrokken was bij het martelen en doden van politieke tegenstanders van Pinochet.

Het Simon Wiesenthal Instituut, dat Chili in maart feliciteerde met Schäfers arrestatie, bestempelt Schäfer niet alleen als een nazi, maar beschuldigt hem er ook van Duitse oorlogsmisdadigers onderdak te hebben gegeven in zijn kolonie.

Al in de jaren zeventig bond Amnesty International de strijd aan met Colonia Dignidad. De mensenrechtenorganisatie verzamelde een aantal getuigen die zeiden er te zijn gemarteld door de Chileense geheime politie. De Duitse regering eiste in de jaren tachtig van de Chilenen een onderzoek naar de Duitse kolonie, maar tot het eind van het regime van Pinochet in 1990 werd de sekte ongemoeid gelaten.

In 1996 vaardigde de Chileense justitie het lang verwachte arrestatiebevel tegen Schäfer uit, maar dit leidde pas dit jaar tot zijn aanhouding. Sindsdien zit het onderzoek naar de sekte in een stroomversnelling en worden steeds meer bewijzen gevonden van martelingen en banden met het Pinochet-regime. Vorige maand ontdekte de Chileense politie een executieplaats op het terrein van de sekte.

Er wonen nog ongeveer driehonderd Duitsers, veelal in huizen gebouwd in Beierse stijl, in de 13 duizend hectare metende enclave bij de stad Parral, 350 kilometer ten zuiden van Santiago. De sekte, die haar leden contact met de buitenwereld verbiedt en strikte discipline voorschrijft, is uit elkaar aan het vallen nu zijn leider is weggevallen.

Meer over