Bewijs voor 'geheime kamer' in tombe Toetanchamon

De graftombe van de legendarische farao Toetanchamon bevat zeer waarschijnlijk een geheime ruimte. Daar zijn Egyptische autoriteiten 'voor 90 procent' van overtuigd, na de voorlopige resultaten van een nieuw onderzoek in het eeuwenoude mausoleum.

De graftombe van Toetanchamon in Luxor Beeld epa
De graftombe van Toetanchamon in LuxorBeeld epa

Egyptische onderzoekers zijn vorige week begonnen met de speurtocht naar de mysterieuze kamer. De bevindingen worden naar Japan gestuurd, waar ze een maand lang zullen worden onderzocht voor het zoeken wordt hervat, zei de Egyptische minister van Oudheden Mamdouh el-Damaty.

De Britse Egyptoloog Nicholas Reeves denkt dat Toetanchamon, die op 19-jarige leeftijd overleed, toentertijd naar een buitenste kamer is gebracht van wat eigenlijk het graf was van de Egyptische koningin Nefertiti. Hij kwam tot deze theorie nadat hij vreemde, rechte lijnen in het 3.300 jaar oude graf van de farao ontdekte. Die zouden wijzen op de aanwezigheid van een geheime ruimte, waar zich mogelijk de stoffelijke resten van Nefertiti zouden bevinden.

Reeves is er al langer van overtuigd dat de tombe oorspronkelijk aan Nefertiti toebehoorde. Volgens hem strookt dat beter met het ontwerp van het graf en de bijbehorende schatten, die beter passen bij een laatste eerbetoon aan een koningin dan aan een farao.

De beroemde buste van Nefertiti Beeld epa
De beroemde buste van NefertitiBeeld epa

Niet te vroeg juichen

In augustus waardschuwde de Nederlandse egyptoloog Jacobus van Dijk, die als onderzoeker verbonden is aan de Universiteit van Groningen, nog dat we niet te vroeg om de resultaten moeten juichen. 'Ik ken Reeves goed en hij heeft in het wereldje een geweldige reputatie. Maar hij heeft ook wel eens beweerd dat er in de wachtersbeelden bij de ingang van de tombe een stuk papyrus verstopt zou zitten. Nou, daar bleek niks van waar.'

Vloek van Toetanchamon

Het beroemde graf van Toetanchamon bevindt zich in de Vallei der Koningen bij de historische stad Luxor. In 1922 werd de ongeschonden en bijna perfect geconserveerde tombe met vele schatten door Britse archeologen ontdekt.

Na het openen van de historische grafkamer zouden zich meerdere mysterieuze sterfgevallen hebben voorgedaan, waardoor de legende ontstond dat er een vloek op de tombe zou rusten.

Het gemummificeerde stoffelijk overschot van Toetanchamon Beeld epa
Het gemummificeerde stoffelijk overschot van ToetanchamonBeeld epa
Japanse radar-specialist Hirokatsu Watanabe bij het graf van Toetanchamon Beeld reuters
Japanse radar-specialist Hirokatsu Watanabe bij het graf van ToetanchamonBeeld reuters
Meer over