Bewijs na foltering telt niet langer in Britse rechtszaal

Bewijsmateriaal verkregen door martelingen mag niet worden gebruikt in Britse rechtszalen. Dit heeft het hoogste rechtscollege van Groot-Brittannië – de Law Lords – gisteren bepaald....

De uitspraak is een grote tegenslag voor de Britse regering en een nieuwe ondergraving van de antiterreurwet. De zaak was aangespannen door acht verdachten die eerder zonder aanklacht in de Belmarsh-gevangenis waren gedetineerd, en mensenrechtengroeperingen als Liberty. Juristen noemen de uitspraak baanbrekend.

Het Hof van Beroep oordeelde vorig jaar nog dat door martelingen verkregen informatie mocht worden gebruikt zolang de Britse overheid er geen bemoeienis mee had. Mensen konden dus vastgehouden worden op basis van verklaringen die zij of anderen tijdens gewelddadige verhoren in andere landen hadden afgelegd.

Maar de Law Lords hebben dat arrest nu vernietigd. Eerder verklaarden ze ook al de detentie van terreurverdachten zonder aanklacht onwettig. De Britse regering was daardoor gedwongen jarenlang op verdenking van terreur vastgehouden verdachten vrij te laten. Zij wonen nu onder huisarrest in Groot-Brittannië, veelal wachtend op hun uitzetting. Deze uitzettingsprocedures zullen nu moeten worden opgeschort.

Lord Bingham, voorzitter van de Law Lords, zei dat de Engelse wet ‘martelingen en vergelijkbare methoden’ al vijfhonderd jaar lang als gruwelijk heeft verworpen.

Toch sluiten de Law Lords niet het gebruik van alle met martelingen verkregen informatie uit. Het gebruik is toegestaan als er een terreurdaad rechtstreeks mee kan worden voorkomen, maar de informatie mag niet systematisch worden gebruikt.

De Liberaal-Democratische woordvoerder Menzies Campbell zei gisteravond dat deze ‘uitspraak opnieuw toont dat rechters in dit land beter de rechten van de burger willen beschermen dan de regering. ‘Die zei gewoon door te zullen gaan met de strijd tegen het terrorisme, maar erkende dat het juiste evenwicht vinden tussen ‘‘veiligheid’’ en ‘‘burgerrechten’’ moeilijk is.’

Meer over