Beving op Sachalin wellicht zwaarste in historie Rusland

Een zware aardbeving heeft gisteren het stadje Neftegorsk op het Russische eiland Sachalin met de grond gelijk gemaakt. Het dodental kan oplopen tot meer dan 2500....

BERT LANTING

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

Vrijwel alle gebouwen in Neftegorsk, een oliestadje met 3200 inwoners in het noorden van Sachalin, zijn verwoest. Negentien flatgebouwen met ieder 64 appartementen werden volledig met de grond gelijk gemaakt. Vermoedelijk ligt een groot deel van de bevolking begraven onder het puin, aangezien de aardbeving het stadje diep in de nacht trof.

De aardbeving had een kracht van 7,5 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de beving lag even ten zuiden van Neftegorsk. Ook enkele andere steden op Sachalin werden door de beving getroffen. Maar daar is slechts materiële schade.

Vice-premier Oleg Soskovets zei gisteren dat het waarschijnlijk de ergste aardbeving uit de geschiedenis van Rusland is. Volgens de vice-premier zijn de reddingswerkzaamheden al in volle gang en heeft Rusland geen hulp uit het buitenland nodig. De regering heeft 30 miljard roebel - bijna tien miljoen gulden - uitgetrokken voor hulp .

Het officiële dodental lag gisteravond op 34, maar er werden nog duizenden mensen vermist. Zeker 144 mensen zijn gewond geraakt en overgevlogen naar ziekenhuizen in Ocha en Joezjno-Sachalinsk, de hoofdstad van het eiland. De reddingsploegen krijgen vandaag waarschijnlijk versterking van de Russische Pacifische Vloot uit Vladivostok.

De reddingswerkzaamheden worden bemoeilijkt door dichte mist en nachtvorst.

Daarbij komt dat de wegen slecht begaanbaar zijn. Verder zijn alle telefoonverbindingen in het gebied verbroken.

Een functionaris van Sachalinmorneftegaz, de plaatselijke olie- en gasmaatschappij, waarschuwde dat de aardbeving een milieuramp tot gevolg kan hebben. Volgens hem is een oliepijpleiding die van Ocha naar Neftegorsk loopt over een lengte van negentig kilometer op ruim vijftien plaatsen gescheurd. Er lekt volgens hem ook olie weg uit opslagtanks in de omgeving van Neftegorsk.

In oktober vorig jaar werden de Koerilen-eilanden, ten oosten van Sachalin, getroffen door een zware aardbeving. De schokken veroorzaakten een enorme vloedgolf die zware schade aanrichtte op de eilanden en aan elf mensen het leven kostte.

Meer over